Žitný krambl
Krambl je skvělá možnost, jak si dopřát v chladných měsících zdravou, teplou snídani - aniž by jí byla zrovna ovesná či jiná kaše. Můžete jej při podávání doplnit o zakysanou smetanu nebo sladký tvaroh....a energie na celé dopoledne je zaručena!
Hlavní složku tohoto pokrmu tvoří žitné (ale můžete použít i ovesné či jiné) vločky. Určitě jsem už o nich psala, tak jen pro zopakování:
- V tomto vynikajícím zdroji energie se totiž skrývá 66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku 12-14 % vlákniny.
- Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
- Dále v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
- Vločky mají mimo jiné vysoký obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa.
- Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, to znamená, že bude jeho hodnota nízká navzdory hojné konzumaci bílkovin.
A v jaké podobě se dají vločky vlastně sehnat?
Nejznámější jsou asi lisovaná celá ovesná jádra, která ale ve vodě či mléce velmi pomalu bobtnají a měknou. Při jejich konzumaci si opravdu požvýkáte. V obchodě se ale také dají sehnat tzv. jemné ovesné vločky. Při jejich výrobě se zmiňovaná jádra před lisováním nejprve nařežou, takže je jejich výsledná konzistence jemnější, a lépe se rozpouštějí. Třetí variantou jsou vločky z ovesné mouky, které jsou hojně využívány při dietách a tvoří součást výživy kojenců. Tyto vločky se rychle rozpustí ve vodě a můžete je jednoduše vypít bez zbytečného přežvykování. Někteří si dokonce připravují nápoj z rozmixovaných ovesných vloček a proteinu.
A nyní už přejděme k samotnému receptu:
Na 4-6 porcí budete potřebovat:
- 300g žitných vloček (pokud chcete, aby byl krambl více tuhý, tak je ještě pomelte. Jinak bude spíše drobenkové kozistence)
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 200g ořechů či semínek (vlašské, mandle, lískové, dýňová, slunečnicová semínka...)
- 100g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, datle...)
- 2 nakrájená jablka
- můžete ještě přidat: jiné pokrájené ovoce, kakaové boby, čokoládu, kokos....
- 300ml jablečného moštu
- 2 lžíce kokosového oleje
- pár kapek vanilkového extraktu
- 3-4 lžíce datlového sirupu
Troubu předehřejeme na 200st. Středně velký obdélníkový pekáček vysteleme pečícím papírem. V jedné míse smícháme suchou směs (vločky, kypřící prášek, skořici, ořechy, sušené ovoce, pokrájená jablka). V druhé míse smícháme jablečný mošt, olej, vanilku a sirup. Do vystlaného pekáčku vsypeme suchou směs a poté ji zalijeme tekutou směsí. Vložíme do trouby a pečeme 30-40minut.
Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohem a javorovým nebo jiným sirupem.
Přejeme DOBROU CHUŤ!!!