Žitný krambl

Krambl je skvělá možnost, jak si dopřát v chladných měsících zdravou, teplou snídani - aniž by jí byla zrovna ovesná či jiná kaše. Můžete jej při podávání doplnit o zakysanou smetanu nebo sladký tvaroh....a energie na celé dopoledne je zaručena!

 

Hlavní složku tohoto pokrmu tvoří žitné (ale můžete použít i ovesné či jiné) vločky. Určitě jsem už o nich psala, tak jen pro zopakování:

  • V tomto vynikajícím zdroji energie se totiž skrývá 66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku 12-14 % vlákniny. 
  • Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
  • Dále v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
  • Vločky mají mimo jiné vysoký obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa. 
  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, to znamená, že bude jeho hodnota nízká navzdory hojné konzumaci bílkovin.

 

A v jaké podobě se dají vločky vlastně sehnat? 

Nejznámější jsou asi lisovaná celá ovesná jádra, která ale ve vodě či mléce velmi pomalu bobtnají a měknou. Při jejich konzumaci si opravdu požvýkáte. V obchodě se ale také dají sehnat tzv. jemné ovesné vločky. Při jejich výrobě se zmiňovaná jádra před lisováním nejprve nařežou, takže je jejich výsledná konzistence jemnější, a lépe se rozpouštějí. Třetí variantou jsou vločky z ovesné mouky, které jsou hojně využívány při dietách a tvoří součást výživy kojenců. Tyto vločky se rychle rozpustí ve vodě a můžete je jednoduše vypít bez zbytečného přežvykování. Někteří si dokonce připravují nápoj z rozmixovaných ovesných vloček a proteinu.

 

A nyní už přejděme k samotnému receptu:

Na 4-6 porcí budete potřebovat:

  • 300g žitných vloček (pokud chcete, aby byl krambl více tuhý, tak je ještě pomelte. Jinak bude spíše drobenkové kozistence)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 200g ořechů či semínek (vlašské, mandle, lískové, dýňová, slunečnicová semínka...)
  • 100g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, datle...)
  • 2 nakrájená jablka
  • můžete ještě přidat: jiné pokrájené ovoce, kakaové boby, čokoládu, kokos....
 
  • 300ml jablečného moštu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 3-4 lžíce datlového sirupu

 

Troubu předehřejeme na 200st. Středně velký obdélníkový pekáček vysteleme pečícím papírem. V jedné míse smícháme suchou směs (vločky, kypřící prášek, skořici, ořechy, sušené ovoce, pokrájená jablka). V druhé míse smícháme jablečný mošt, olej, vanilku a sirup. Do vystlaného pekáčku vsypeme suchou směs a poté ji zalijeme tekutou směsí. Vložíme do trouby a pečeme 30-40minut.

Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohem a javorovým nebo jiným sirupem.

Přejeme DOBROU CHUŤ!!!