Zdravý cheesecake

Zdravý cheescake

Jak už mnozí z facebooku víte, tak mě na tento recept navedla má kamarádka (zdravím tě, Andy!). Úkol zněl jasně: Vytvořit z klasického cheescaku, zdravější verzi! Tak jsem si nad tím sedla a vytvořila nový recept. Ideální pro mě bylo to, že jsem všechny ingredience měla doma. Uložila jsem Elišku ke spánku, v osm večer začla kuchtit a v půl deváté jsem už seděla u telky:)!! Takové pečení je OPRAVDU radost! V jedné věci, jsem se ale zatraceně sekla - udělala jsem pouze poloviční dávku!!! A teď je o poslední kousek velká bitka :)! Kdo vyhraje?? (mmmm...:))

 

Na jeden hlubší středně velký obdélníkový plech budete potřebovat:

  • 1 šálek* nadrcených sušenek (já použila karamelové Lotosky, můžete ale použít BEBEčka...cokoliv)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo rozpuštěného másla)

 

 
  • 2 vaničky tvarohu (já použila tučný z Lidlu)
  • 2 vejce
  • 1/2 zakysané smetany (nebo smetanového jogurtu)
  • pár kapek vanilkové esence
  • 1/2 hořké čokolády (ideálně nad 65%)
  • 3 lžíce agávového sirupu

 

Troubu si předehřejte na 150st. Plech si vystelte pečícím papírem. Nejprve si vytvořte sušenkovou směs smícháním ingrediencí z prvního odstavce. A to tak, že rozdrtíte sušenky (válečkem přes mikrotenový sáček). Dáte je do mísy, přidáte kakao, sirup a olej a rukama pořádně prohnětete. Touto směsí ruk

ama nebo lžící vystelte dno plechu (potažené pečícím papírem). Poté si v čisté míse smíchejte tvarohy s vejci, vanilkovou esencí, sirupem a zakysanou smetanou. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. 2/3 této směsi nalijte na rozdrcené sušenky. Čokoládu rozlámejte a dejte do hrníčku. Ve vodní lázni (nebo v mikrovlnce:)) ji úplně rozpusťte a smíchejte se zbylou 1/3 tvarohové směsi. Pokud máte takovou tu "injekční"zdobičku (jako já:)), tak ji tímto krémem naplňte. Pokud nejste vybaveni tímto vynikajícím udělátkem, tak si vemte sáček, ustřihněte mu malu špičku a naplňte jej. Potom už jen pomocí Vaší zdobičky vytvářejte na svém cheescaku symetrické čokoládové kuličky (já to udělala tak, že jsem vždycky zdobičku ponořila až dospod k sušenkám a jela nahoru nad povrch krému). Záleží, jak dobře odhadnete tu 1/3 a kolik Vám onoho čokoládového krému vznikne - mě vzniklo dost :)!No a pak s tím šup do trouby! Pečte 1 hodinu a poté nechte ještě - v troubě!!- zchladnout. 

Po zchladnutí dejte do lednice na 12 hodiny (neb přes noc) uležet.

A pak? Pak se na to vrhněte!!!!

 

Podávejte s ranním čajem - nic víc už nebudete ke svému rannímu probouzení potřebovat :)!