Tvarohová bábovka

Pokud hledáte recept na tu nejvláčnější a nejchutnější bábovku, tak já jej našla! A velice ráda se s Vámi o něj podělím (opět v mé menší úpravě:)).

Tato bábovka má v sobě tolik dobrého, že už při čtení ingrediencí jsem si byla jistá, že bude výborná. No uznejte sami: jablka, vejce, tvaroh, máslo, třtinový cukr, rum! (nebo jen esenci). Ano, musím uznat, že tentokrát se nejedná jen o "naházení" surovin do mísy, ale všecho tu má svůj řád a také význam. Takže nějakou tu minutku navíc, oproti mým jiným receptům na moučníky, to zabere - ale výsledek stojí opravdu za to! Takže to neošiďte!

A tak, jak u nás rychle mizí, tak se i rychle pustím přímo k receptu:

 

Ingredience:

  • 300g špaldové nebo celozrnné mouky
  • 250g tvarohu (ten na obrázku "někam" zmizel :))
  • 200g třtinového cukru
  • 200g másla
  • 4 jablka
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 80-100ml mléka
  • citrónová kůra (z 1 citronu nebo 1 lžička)
  • špetka vanilky
  • 2 lžíce rumu (nebo pár kapek jeho esence)
  • špetka soli

 

Troubu si předehřejte na 170st. Formu na bábovku si vymažte tukem a vysypte používanou moukou.

Jablka oloupejte a nastrouhejte.

Žloutky ušlehejte se změklým máslem a polovinou cukru do světlé pěny. Přidejte postupně mouku, kypřící prášek, citrónovou kůru, rum, tvaroh a mléko. Důkladně promíchejte.

Z bílků, špetky soli a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. (Díky cukru je pevnější)

Sníh spolu s nastrouhanými jablky opatrně vmíchejte k těstu.

Až bude směs dobře propojená, vlijte ji do formy a dejte péct na 45minut (otestujte špejlí, jestli vyjde suchá, je bábovka hotová)

Nechejte krátce vychladnout a poté vyklopte (na mřížku) a nechejte zchladnout úplně.

 

Podávejte s nějakou dobrou kávou, čajem či carem a budete mít v bříšku, jako v pokojíčku!