Pohankovo-datlové kostky
Taky se Vám stává, že trávíte dopoledne/odpoledne nějakými pochůzkami nebo jinou činností a najednou vás přepadne hlad? A vy nemáte nic po ruce a tak to buď vydržíte do chvíle, než přijdete domů nebo je to silnější než vy a tak si s narůstajícím hladem koupíte něco v pekárně či v supermarketu...?
Většinou to zakoupené jídlo ale splňuje spíš požadavky rychlosti a dostupnosti než zdravé stravy, nemýlím-li se?!
Já už jsem nějakou dobu na tyto chvíle připravena a tak s sebou v kočárku vozím dvě krabičky - jednu pro Elišku a jednu pro sebe (většinou máme svačinky stejné, takže by se dala použít jenom 1 krabička, ale to bychom nesměly být obě tak pažravé:))
Pokud patříte mezi ty jedince, kterým není jedno, co si v ono odpoledne (nebo dopoledne) dají do těla, tak pro Vás je připraven tento recept!
Jako většina mých receptů Vás ani tento nebude potřebovat dlouho v kuchyni, ale (bohužel/dík?) potřebuje čas pro sebe. To znamená, že v jeden den si vše připravíte a druhý den to dokončíte.
Tyto kostky se skládájí z pohanky, sušeného ovoce, semínek a kokosového oleje. Kreativitě se opět meze nekladou, takže nemusíte použít zrovna takový druh ovoce, jaký píšu v receptu - ale mám to s ním ozkoušené a je to tak výborné!
A proč bychom měli jíst pohanku?
- zmírňuje problémy křečových žil
- snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice
- příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému
- odstraňuje popraskané žilky v oku
- uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
- regeneruje jaterní buňky
- napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
- snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy
- usnadňuje léčbu hemeroidů
- významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek
Na cca 30 kostek budete potřebovat:
- 100g pohanky (kroupy)
- 200g slunečnicových semínek
- 100g datlí
- 100g rozinek (nebo 50g kustovnice a 50g rozinek)
- 40g lněného semínka
- 2 lžíce kakaa
- 80ml kokosového oleje
- sezamová semínka na posypání
Do mísy vsypejte propláchnutou pohanku, slunečnicová i lněná semínka, datle, rozinky, zalijte vodou, přikryjte a nechte do druhého dne na kuchyňské lince stát. 2-3x to mezitím propláchněte vodou.
Druhý sen vodu slijte a směs rozmixujte.
Poté ji smíchejte s kakaem a olejem. Pořádně promíchejte.
Středně velký obdélníkový plech si vystelte pečícím papírem.
Všechnu směs na něj vyklopte a rukama přitlačte k okrajům.
Přikryjte potravinářskou fólií a dejte zchladit na 1-2hodiny do ledničky.
Po vytažení posypte povrch sezamovým semínkem.
Pokud byste chtěli mít kotsky v raw kvalitě, tak už je jen nakrájejte a podávejte.
Já jsem je ještě pekla v troubě (zdály se mi málo kompaktní) na 180st., 10minut.
Přeji Vám pěkné svačinkování!