Pohankovo-datlové kostky

Taky se Vám stává, že trávíte dopoledne/odpoledne nějakými pochůzkami nebo jinou činností a najednou vás přepadne hlad? A vy nemáte nic po ruce a tak to buď vydržíte do chvíle, než přijdete domů nebo je to silnější než vy a tak si s narůstajícím hladem koupíte něco v pekárně či v supermarketu...?

Většinou to zakoupené jídlo ale splňuje spíš požadavky rychlosti a dostupnosti než zdravé stravy, nemýlím-li se?!

Já už jsem nějakou dobu na tyto chvíle připravena a tak s sebou v kočárku vozím dvě krabičky - jednu pro Elišku a jednu pro sebe (většinou máme svačinky stejné, takže by se dala použít jenom 1 krabička, ale to bychom nesměly být obě tak pažravé:))

Pokud patříte mezi ty jedince, kterým  není jedno, co si v ono odpoledne (nebo dopoledne) dají do těla, tak pro Vás je připraven tento recept!

Jako většina mých receptů Vás ani tento nebude potřebovat dlouho v kuchyni, ale (bohužel/dík?) potřebuje čas pro sebe. To znamená, že v jeden den si vše připravíte a druhý den to dokončíte.

Tyto kostky se skládájí z pohanky, sušeného ovoce, semínek a kokosového oleje. Kreativitě se opět meze nekladou, takže nemusíte použít zrovna takový druh ovoce, jaký píšu v receptu - ale mám to s ním ozkoušené a je to tak výborné!

 

A proč bychom měli jíst pohanku?

 

  • zmírňuje problémy křečových žil
  • snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice
  • příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému
  • odstraňuje popraskané žilky v oku
  • uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • regeneruje jaterní buňky
  • napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
  • snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy
  • usnadňuje léčbu hemeroidů
  • významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek

Na cca 30 kostek budete potřebovat:

  • 100g pohanky (kroupy)
  • 200g slunečnicových semínek
  • 100g datlí
  • 100g rozinek (nebo 50g kustovnice a 50g rozinek)
  • 40g lněného semínka
  • 2 lžíce kakaa
  • 80ml kokosového oleje
  • sezamová semínka na posypání

 

Do mísy vsypejte propláchnutou pohanku, slunečnicová i lněná semínka, datle, rozinky, zalijte vodou, přikryjte a nechte do druhého dne na kuchyňské lince stát. 2-3x to mezitím propláchněte vodou.

Druhý sen vodu slijte a směs rozmixujte. 

Poté ji smíchejte  s kakaem a olejem. Pořádně promíchejte.

Středně velký obdélníkový plech si vystelte pečícím papírem. 

Všechnu směs na něj vyklopte a rukama přitlačte k okrajům. 

Přikryjte potravinářskou fólií a dejte zchladit na 1-2hodiny do ledničky. 

Po vytažení posypte povrch sezamovým semínkem.

Pokud byste chtěli mít kotsky v raw kvalitě, tak už je jen nakrájejte a podávejte.

Já jsem je ještě pekla v troubě (zdály se mi málo kompaktní) na 180st., 10minut.

Přeji Vám pěkné svačinkování!