Ovesné sušenky

Tyto sušenky jsem udělala na poslední chvíli, když jsem se chystala na grilovačku k mé kamarádce a nechtěla jsem přijít s prázdnou. Po cestě jsem je ještě trochu porozdávala (přiznám se - hlavně sobě:)), ale na místo dorazily pořád ještě v dostatečném množství! Ale zmizly teda rychleji, než bych čekala!

 

Na 40 - 50sušenek (na 2-3 plechy) budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové (nebo klasické hladké) mouky
  • 3/4 hrnku různých semínek a ořechů (slunečnicová, chia, konopná, lněná, strouhaný kokos, mák....) nebo 1/2 hrnku mletých vlašských či mandlových ořechů
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 130g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • pár kapek vanilkové esence
  • hrst rozinek nebo čokoládových pecek (nemusí být)
 
Troubu předehřejeme na 150st. V míse smícháme všechny suché přísady (ovesné vločky, mouku, ořechy, cukr, skořici, rozinky nebo čokoládové pecky a vanilkovou esenci) v druhé míse smícháme 2 lžíce horké vody se sodou, rozpuštěným máslem a javorovým sirupem nebo medem. Máslovou směs přidáme k suché směsi a všechno důkladně promícháme. Lžičkou nebo mezi dlaněmi tvoříme malé kuličky, které klademe na plech vystlaný pečícím papírem. Já zaplnila dva plechy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 150st. 15-20minut. Nezalekněte se, že nebudou sušenky po uplynutí doby tvrdé, ztvrdnou až potom. Důležité je, aby byly zlatohnědé barvy. Poté nechte zchladnout.
 
Doporučuji k snídani s hrnkem mléka nebo bílým jogurtem nebo jen tak - jako milý dárek na párty!
 

Na jednom z našich maminkovských dýchánků jsem ochutnala ovesné sušenky od mé kamarádky. Bylo mi sděleno, že nejsou povedené, ale já mám pro kulinářské pokusy a občasné nezdary velké pochopení a tak jsem se žvýkajícím soustem hned vymýšlela úpravu receptu! Zkoukla jsem ještě nějaké rady a tipy na food stránkách, ve svých kuchařkách....a výsledek se povedl tak, že Vám je mohu nyní hrdě představit!!!

Základem jsou samozřejmě ovesné vločky, které Vám dodají spolu s dalšími ingrediencemi postupně uvolňující energii, takže je můžete využít na dopolední či odpolední svačinky PRO SEBE I PRO DĚTI nebo když ráno zaspíte a spěcháte do práce :). 

Já jsem si k nim vytvořila ještě tvarohovo-kokosový krém (z tvarohu, kokosového mléka, javorového sirupu a chia semínek) a VELICE dobře jsem tak posnídala!

 

Na cca 20 ovesných hromádek budete potřebovat:

  • 150g ovesných vloček
  • 40g kokosu
  • 50ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
  • 5 lžic oříškového másla
  • 2 lžíce medu 
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 3 lžíce jablečného pyré
  • 2 lžíce sušeného mléka (nebo syrovátky)

 

Můžete ještě: přidat ještě na kouksy nalámanou čokoládu, vaječný bílek, dýňová semínka či jiné ořechy, místo pyré použít marmeládu.

 

V jedné míse smíchejte ovesné vločky s kypřícím práškem, kokosem, špetkou soli, mletou skořicí a sušeným mlékem (já si jej "vypůjčila" od Elišky:)). 

V druhé míse smíchejte mokré ingredience: jablečné pyré, mléko, oříškové máslo a med +chia.

Mokrou směs přimíchejte k té suché, přisypte semínka, rozinky a pořádně promíchejte. 

Dejte na 15-20minut odležet do lednice.

Troubu si předehřejte na 180st. Plech si vystelte pečícím papírem.

Pomocí lžíce vytvořte hromádky, které pokládejte na plech vystalný pečícím papírem s mírnými rozestupy mezi sebou.

Pečte 15-20minut.

Nechte zchladnout a až poté je servírujte ;)!

 

Přejeme DOBROU CHUŤ!!!