Vánoční mazanec

Ano, vím, že to nevypadá jako tipycká vánočka, ale já už několik let (už dokonce 10let!) peču vánočku ve tvaru kulatého bochníku - vlastně tedy mazanec. Ale jelikož stále prahnu po zdravějších variacích starých známých klasik, tak i nyní přináším jedno "zdravější" zpestření klasické vánočky:

Je jím celozrnná mouka! A proč je vlastně zdravá?

Mouka se mele z obilí - to víme. Respektive z obilného zrna. A nejvíce cenných a výživově hodnotných látek se nachází v obalové vrstvě zrna a v klíčku. A ty jsou v případě hladké mouky odstraněny a vymele se pouze škrobovité jádro. Škrob je polysacharid (složitý cukr), který má při jeho hojném používání neblahý vliv na naše tělo (překyseluje organismus, zvyšuje hladinu cukru v krvi, zpomaluje peristaltiku a tím tak "zanáší" střeva).

Výhody používání celozrnné mouky:

  • zásobuje tělo složitými cukry - polysacharidy - které uvolňují energii pozvolna a tím šetří slinivku břišní(nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru),
  • obsahuje mnoho živin: sacharidy, bílkoviny, tuky - zdravé nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály (zejména B vitamíny a vitamín E, ale i hořčík, železo, zinek, draslík, vápník) a vlákninu
  • je ideální při dietách a pomáhá předcházet obezitě - jednak obsahuje minimum tuku, ale hlavně díky vláknině nadlouho zasytí.
  • vláknina podporuje trávení, střevní peristaltiku, váže na sebe škodlivé látky a je skvělou prevencí proti kandidě a zácpě
  • pomáhá chránit srdce a snižovat cholesterol
  • má nízký glykemický index a může sloužit jako prevence diabetu
  • posiluje nervovou soustavu, protože obsahuje mimo jiné dostatek B vitamínu

 

A nyní již samotný recept:

Na jeden bochánek (nebo menší vánočku) budete potřebovat :

  • půl kostky čerstvého droždí 
  • 60g třtinového cukru
  • 200ml mléka
  • 200g celozrnné pšeničné mouky
  • 170g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky (bílek na pomazání)
  • 60g rozpuštěného másla
  • velká hrst rozinek (můžete si je předem naložit do dvou panáků rumu :))
  • velká hrst vlašských ořechů
  • kůra z jednoho chemicky neošetřovaného citronu
  • lžička muškátového oříšku

můžete přidat: špetku anýzu


Z droždí, pár lžic vlažného mléka a lžíce cukru vytvořte kvásek. Pár minut ho nechte odstát.

V míse smíchejte cukr se žloutky, přidejte (prosáté) mouky, ořechy, rozinky a promíchejte. Poté přidejte zbytek mléka a kvásek a poté přilijte rozpuštěné a trochu vystydlé máslo. 

Pořádně propracujte těsto, poté jej vyklopte na pomoučený vál a uplácejte bochánek. Pokud se moc lepí, přisypávejte opatrně mouku.

Nechte hodinu kynout na teplém místě.

Poté si předehřejte troubu na 180st. a vykynutý bochánek znovu propracujte. (Máte-li čas a chuť, tak si jej můžete i zaplést a vytvořit tak klasickou vánočku.) 

Dejte na plech s pečícím papírem, ostrým nožem na povrchu nařízněte kříž, potřete bílkem a pečte 35 - 40 minut.

Poté vyndejte a nechte zchladnout (na mřížce).

 

Podávejte pomazané máslem nebo jen tak s kakaem, carem či jiným lahodným snídaňovým vánočním mookem.

 

Přeji krásné Vánoční snídání!