Vánoční mazanec
Ano, vím, že to nevypadá jako tipycká vánočka, ale já už několik let (už dokonce 10let!) peču vánočku ve tvaru kulatého bochníku - vlastně tedy mazanec. Ale jelikož stále prahnu po zdravějších variacích starých známých klasik, tak i nyní přináším jedno "zdravější" zpestření klasické vánočky:
Je jím celozrnná mouka! A proč je vlastně zdravá?
Mouka se mele z obilí - to víme. Respektive z obilného zrna. A nejvíce cenných a výživově hodnotných látek se nachází v obalové vrstvě zrna a v klíčku. A ty jsou v případě hladké mouky odstraněny a vymele se pouze škrobovité jádro. Škrob je polysacharid (složitý cukr), který má při jeho hojném používání neblahý vliv na naše tělo (překyseluje organismus, zvyšuje hladinu cukru v krvi, zpomaluje peristaltiku a tím tak "zanáší" střeva).
Výhody používání celozrnné mouky:
- zásobuje tělo složitými cukry - polysacharidy - které uvolňují energii pozvolna a tím šetří slinivku břišní(nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru),
- obsahuje mnoho živin: sacharidy, bílkoviny, tuky - zdravé nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály (zejména B vitamíny a vitamín E, ale i hořčík, železo, zinek, draslík, vápník) a vlákninu
- je ideální při dietách a pomáhá předcházet obezitě - jednak obsahuje minimum tuku, ale hlavně díky vláknině nadlouho zasytí.
- vláknina podporuje trávení, střevní peristaltiku, váže na sebe škodlivé látky a je skvělou prevencí proti kandidě a zácpě
- pomáhá chránit srdce a snižovat cholesterol
- má nízký glykemický index a může sloužit jako prevence diabetu
- posiluje nervovou soustavu, protože obsahuje mimo jiné dostatek B vitamínu
A nyní již samotný recept:
Na jeden bochánek (nebo menší vánočku) budete potřebovat :
- půl kostky čerstvého droždí
- 60g třtinového cukru
- 200ml mléka
- 200g celozrnné pšeničné mouky
- 170g hladké mouky
- špetka soli
- 2 žloutky (bílek na pomazání)
- 60g rozpuštěného másla
- velká hrst rozinek (můžete si je předem naložit do dvou panáků rumu :))
- velká hrst vlašských ořechů
- kůra z jednoho chemicky neošetřovaného citronu
- lžička muškátového oříšku
můžete přidat: špetku anýzu
Z droždí, pár lžic vlažného mléka a lžíce cukru vytvořte kvásek. Pár minut ho nechte odstát.
V míse smíchejte cukr se žloutky, přidejte (prosáté) mouky, ořechy, rozinky a promíchejte. Poté přidejte zbytek mléka a kvásek a poté přilijte rozpuštěné a trochu vystydlé máslo.
Pořádně propracujte těsto, poté jej vyklopte na pomoučený vál a uplácejte bochánek. Pokud se moc lepí, přisypávejte opatrně mouku.
Nechte hodinu kynout na teplém místě.
Poté si předehřejte troubu na 180st. a vykynutý bochánek znovu propracujte. (Máte-li čas a chuť, tak si jej můžete i zaplést a vytvořit tak klasickou vánočku.)
Dejte na plech s pečícím papírem, ostrým nožem na povrchu nařízněte kříž, potřete bílkem a pečte 35 - 40 minut.
Poté vyndejte a nechte zchladnout (na mřížce).
Podávejte pomazané máslem nebo jen tak s kakaem, carem či jiným lahodným snídaňovým vánočním mookem.
Přeji krásné Vánoční snídání!