Rybí pomazánka
- 1 vanička polotučného tvarohu (může být i kostka nebo tučný tvaroh - k obojímu ale potom přidejte trochu mléka)
- 1 konzerva tuňáku v oleji (kupujte jen ty v oleji, jsou tímto mazivem chráněni před negativním působením konzervování. Olej poté vždy slijte)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 jarní cibulka (nebo pažitka)

Tuňákovo-tvarohová pomazánka
Pravdou je, že recepty na slané snídaně zde dávám docela zřídka. Ono to totiž ani jinak nejde, když se na mém stole příliš neobjevují. Mám zato, že snídaně mi má dodat pořádnou dávku energie do celého dne a ta je schovaná právě v něčem sladkém! Ale někdy nemusíme hned po ránu překypovat energií a můžeme ten čas trávit v klidu a v pohodě doma (na koberci obklopeni hračkami a dětskou radostí). A tak přijde na řadu snídaně, která vás zasytí (abyste nemuseli co hodinku odskakovat od té neodkladné činnosti na koberci :)), a která bude tak i tak Zdravá! Jinak to totiž vlastně ani neumím:)!
Nebudu tvrdit, že jsem ráno lítala kolem plotny - tato pomazánka byla vytvořena primárně jako večeřové jídlo, ale ráno se taky hodila!
Spojení ryby a tvarohu je naprosto dokonalé! Tvaroh obsahuje velké množství bílkovin, které zajistí dlouhodobý pocit sytosti a má velmi nízký obsah tuků, které v mnohým případech doplňovat příliš nemusíme. Ryby zase ony tuky obsahují, ale v té nejzdravější možné podobě a to v omega 3 mastných kyselinách. Ty napomáhají správnému fungování mozkových buněk, cevního systému a jinak než skrze jídlo je do našeho těla dostat nemůžeme. Respektive ono samo si je neumí jinak vytvořit.
Tato pomazánka vyniká v tom, že je zčásti připravovaná za tepla, což nebývá běžné, a o to víc se to pozná na výsledné chuti. Je skvělá!!!
Takže vzhůru do toho!
Budete potřebovat:
- 250g tvarohu
- 1 konzervu tuňáka v oleji (ale zcezenou)
- 1/2 cibule nebo pórku
- 1 mrkev
- 1 lžíci oleje (řepkový, sezamový)
- sůl, pepř, uzenou papriku nebo chilli
Cibuli nebo pórek si nakrájíme na drobno. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Na oleji si osmahneme cibulku nebo pórek, přidáme nastrouhanou mrkev a chvíli promícháme. Poté osolíme, opepříme a přidáme zcezeného tuňáka. Promícháme a necháme na sporáku cca 5 minut. Poté sporák vypneme a vmícháme tvaroh. Z pánve vše přendáme do mísy, ještě jednou promícháme a poté pomocí ručního mixéru rozmixujeme v krém. Tento tuňákový krém mažeme na (ideálně žitný) chléb a posypeme buď na drobno nasekaným pórkem nebo mletou paprikou.
Hodí se k tomu přikusovat ještě kyselou okurku ;)!
Přeji dobré chutnání!