Mrkvový chlebík

Tak tento chlebík mě dostal! Původní recept byl na slanou verzi, ale nějak mi to nedalo a udělala jsem spíš mírně nasládlou - a to byl dobrý tah. Potom už jen stačí dosladit dle libosti každého strávníka a výborná snídaně nebo svačinka je na světě.

Vydržel mi 2 dny :)! (Ale přiznávám, bylo i dost ochutnávačů :))

Důležitou součástí tohoto chlebíku je mrkev, tak si pojďme připomenout, proč ji máme vlastně do našeho jídelníčku zařazovat:

  • je vhodná v kteroukoliv roční dobu (je dobře skladovatelná a má spoustu "svých" chutných variant, takže si můžete pochutnat jak na mladé mrkvičce, tak na té "podzimní", nebo na její zelené části - do polévky))
  • sladká a šťavnatá mrkev je bohatá na antioxidanty, vitamíny a vlákninu, má málo kalorií, zanedbatelné množství tuku a žádný cholesterol.
  • obsahuje velké množství betakarotenu, který se v těle se přeměňuje na vitamin A,  zajišťuje tak ochranu buněk proti bakteriím a virům. 
  • v mrkvi se také najde množství selenu, nejdůležitější stopový prvek v imunitním systému. 
  • (K přeměně betakarotenu na vitamin A potřebujeme dostatek vitaminu C, zinek a tuky. Proto bychom měli mrkev kombinovat se zeleninou, která je na tyto látky bohatá, (luštěniny, brambory, listová zelenina), nebo k ní přidat rostlinný olej, který obsahuje také dostatek vitaminu E: olej z rostlinných klíčků, olivový olej.)
  • Možná nevíte, že vařením mrkev ztrácí vitamín C, ale naopak z ní takhle získáte víc vitamínu A. Mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých se tělu těžko přeměňuje betakaroten na vitamin A. Povařením mrkve se přeměna usnadní a když k mrkvi přidáme trochu rostlinného oleje nebo jídlo, které obsahuje tuk, dokáže organismus přeměnit víc betakarotenu,  jak z mrkve syrové.
  • konzumace mrkve chrání naši kůži při opalování, zlepšuje naše vidění, vlasy a nehty, kvalitu mateřského mléka a také obsahuje formu vápníku, který naše tělo snadno vstřebává.

Takže? Jezte mrkev! :)

 

Na 1 mrkvový chlebík budete potřebovat:

  • 375g celozrnné špaldové mouky
  • 12g kypřícího bezfosátového prášku do pečiva
  • 2ks velké mrkve
  • 1/2 lžičky soli
  • 100g nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce (60g) medu nebo javorového sirupu
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 llžička skořice
  • 3 vejce
  • 60ml řepkového oleje

 

Troubu si předehřejte na 180st. 

Formu na biskupský chlebíček si vyložte pečícím papírem. 

Mrkev si oškrabejte a nastrouhejte na hrubo. 

V jedné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, solí, skořicí a zázvorem. 

V druhé míse si vyšlehejte vejce s medem, přidejte olej a nastrouhanou mrkev. 

Tekutou směs postupně přimíchávejte k suché směsi a vše důkladně promíchejte. 

Na závěr přidejte také nasekané ořechy a ještě jednou vše promíchejte. 

Směs vlijte do formy a dejte péct na 180st., 45min.

 

Před krájením nechte úplně vychladnout!

Podávejte s medem a máslem (pro fajnšmekry), nebo jenom s medem, nebo jenom tak (pro dietáře:)).

připíjejte vámi oblíbený mok. Ideálně caro nebo kávu s mlékem.