Obědy z vajec

O vejcích se vedou stále spory. Jsou zdravá nebo ne? Myslím si, že mnozí je zbytečně zatracují. A kvůli domněnkám o zlém cholesterolu ve loutku je přijímají omezeně nebo vůbec. Je to podobně jako s mlékem. Má mnoho příznivců a stejně tak i odpůrců. Vajíčka jsou hlavně symbolem Velikonoc. Mají symbolizovat vzkříšení přírody a už odpradávna se používaly jako lék, posilovač sexuální touhy či jako ochranný prostředek před zlem, krupobitím a blesky. O Velikonocích bývalo tradicí, že si celá rodina na Boží hod rozdělila a společně také snědla jedno slepičí vejce, čímž si zajistila, že zůstane celý rok pohromadě.

Dnes se z těchto životabudičů stala hrozba a strašák pro lidi, hlídajíc si svůj cholesterol nebo štíhlou postavu. Jak už to tak bývá, tak všeho by se mělo jíst s mírou. A platí to i pro vajíčka. Pokud si musíte hlídat svůj cholesterol, při požití 3ks vajec týdně si neublížíte. Pokud chcete pouze dodržovat racionální zdravou stravu, nepřekročte množství 7ks vajec/týden.

Vejce byste už neměli kombinovat s masem nebo tučnými sýry, jinak Vám hrozí, že budete přijímat velké množství energie - zejména v živočišných tucích, což může vést ke zdravotním problémům.

Hodí se k nim:

  • Pečivo, brambory, rýže, těstoviny, kuskus, pečivo
  • Anglická slanina
  • Jarní cibulka, sůl, pepř, pažitka, petržel, cibule
  • Luštěniny

 

Připravíte si z nich vždy dokonalý výživný a sytý pokrm – ať už je jím snídaně oběd nebo večeře. Pokaždé se hodí.

Můžete si je:

  • Dát jako snídaňovou verzi (viz Snídaně)
  • Dát s uvařenou čočkou – či jinou luštěninou
  • Rozklepnout do polévky, čímž zvýšíte její výživovou hodnotu
  • Smíchat na pánvi s uvařenou rýží nebo těstovinami (nejlépe čínskými nudlemi), když pak přidáte čínskou zeleninu, dostanete typický asijský pokrm
  • Žloutky smíchat se smetanou, slaninou a parmazánem = na špagety Carbonara
  • Syrové žloutky vyšlehat s olejem v majonézu
 

Nigelliny tortily

1 porce

 

Připravte si:

Pánev, prkénko, nůž, 1 párátko, talíř, ubrousek, příbor

Ingredience:

  • 1 pšeničná tortila
  • 2 vejce
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce pomodora nebo kečupu
  • 50- 100g sýra – ovčí, niva, hermelín, gouda (měl by být výrazný)
  • Ledový salát (nemusí být)

 

Na pánvi opečte na sucho tortilu z obou stran. Cibulku a sýr si mezitím pokrájejte na drobno.  Přendejte tortilu na talíř a pomažte ji komodorem, poté na pánev vyklepněte 2 vajíčka a pořádně rozmíchejte, aby celistvě pokryly dno pánve a vytvořily omeletu. Nasypte na ně cibulku a sýr. Stáhněte plyn a opatrně přendejte naplněnou omeletu na tortilu. Zamotejte a spojte párátkem. Nechte ještě 5 minut ležet, sýr se mezitím v teplé tortile pěkně rozpustí. Podávejte v hnízdečku vytvořeném z ledového salátu (nebo jej můžete dát také do tortily).

 

Cizrna s kuskusem a vejcem

2-4 porce

Snad nejjednodušší jídlo, které znám! A přitom syté, zdravé a výživné. Přiznám se, dělávám si jej často :)!

 

Budete potřebovat:

Hlubší pánev, poklička, malý rendlík, prkénko, nůž, talíř, příbor, ubrousek

Ingredience:

  • 1 šálek kuskusu
  • 2 šálky vroucí vody
  • 1 konzerva cizrny
  • 2 vejce
  • 1rajče a lněné semínko na posyp (nemusí být)
  • Olivový olej, sůl, pepř

 

Kuskus vsypte do pánve, zalijte vodou, osolte, opepřete, zakápněte olejem a přikryjte pokličkou a nechte 5-10minut stát. Mezitím si dejte do rendlíku vařit 2 vejce.  Otevřete si konzervu s cizrnou a vodu z ní slijte. Přidejte ji ke kuskusu a chvíli povařte na mírném plameni. Rajčata nakrájejte a pokud chcete, můžete je nyní přidat ke kuskusu, nebo (nemáte-li jako já rádi teplá rajčata) si je ponechte na ozdobu. Uvařená vajíčka si nakrájejte na měsíce a opatrně je vmíchejte do kuskusu. Na závěr vše posypte lněným semínkem a dle chuti osolte a opepřete.

Červená čočka se zeleninou, rýží a vejcem

1 porce

 

Červená čočka je velmi vděčná luštěnina, hlavně co se její rychlosti vaření a nenadýmavosti týče. V konzervě nebo v mražáku určitě najdete i nějakou tu zeleninku, v ledničce se vejce (teda alespoň u nás) schovávají vždycky, takže je toto jídlo vlastně takovým obědem před velkým nákupem (nebo před výplatou :)).

Budete potřebovat

Hlubší pánev, středně velký hrnec, pokličku, nůž, talíř, příbor, ubrousek

Ingredience:

  • jarní cibulka
  • 1 šálek mražené nebo konzervované jakékoliv zeleniny
  • 3/4 šálku červené čočky
  • 2 šálky vody
  • 1-2 vejce
  • Olivový olej, sůl, pepř

 

Cibulku nakrájejte na jemno. Červenou čočku propláchněte a vsypte ji do hrnce. Zalijte ji vodou a osolte. Vařte cca 10minut. Na pánev vlijte olej, přimíchejte cibulku a zeleninu, osolte, opepřete. Poté přidejte uvařenou čočku. Promíchejte a vařte už jen 5-10minut. Až bude zelenina měkká, vsypte vše na talíř a na prázdnou pánev rozklepněte vejce. Tato volí oka přeneste na svůj pokrm a Váš oběd je hotov!!

 

Koupila jsem si krásnou porcelánovou kulatou formu a tak u nás teď frčí všechny možné koláče, zapékané těstoviny a quiche....Quiche je trochu zvláštní název pro takovou dobrotu, ale budiž. I přes jeho vznešené francouzské jméno je to pořád "jenom" slaný koláč, takže zůstávám u rodného jazyka. Ale jeho chuť je dokonalá, takže mi to nedalo a hned po jeho snězení jsem sedla k počítači, abych se s Vámi o tu lahodnost podělila!

Na těchto koláčích a vůbec všech zapékaných jídlech miluji to, že si díky nim dokonale vyčistím ledničku před velkým nákupem - což byl také tento případ. Zužitkujete tam veškerou zeleninu a zbytky sýrů - a variací si tak můžete vymyslet až až!

Díky bohatě zastoupenému množství vajec a sodě je koláč krásně nadýchaný, dostatečně sytý a vláčný.

Já se pustila do brokolicovo-špenátovo-papikového koláče a neměl chybu! o čeho se pustíte vy, je jen a jen na Vás (a stavu vaší lednice:))

 

Na 1 kulatý koláč budete potřebovat:

Na těsto: 

  • 100g špaldové mouky
  • 100g celozrnné hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce jogurtu
  • 2-3 lžíce vody
  • 1 lžička soli

Na náplň:

  • 100ml mléka
  • 1 lžíce oleje (nebo ghí)
  • 6 vajec 
  • červená cibule
  • 1 česnek
  • 1 červená paprika
  • 200g (1/2) brokolice
  • 200g (1/2) balení listového špenátu 
  • 100g sýra
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté papriky
  • bazalka, pepř, sůl 

 

Můžete přidat nebo výše uvedenou zeleninu nahradit: kukuřicí, žampióny...

Troubu si rozehřejte na 180st. Kulatou formu si vymažte olejem. 

V míse smíchejte mouky se solí a povoleným máslem. Přidejte postupně zbylé suroviny (olej, jogurt, vodu) a zpracujte z nich na pomoučené ploše tuhší nelepivé těsto. 

Koláčovou formu tímto těstem vystelte. Prstama stlačujte od středu k okrajům a roztlačte jej i na ty okraje. Až budete mít těsto vtlačené, tak jej ještě propíchejte vidličkou.

Dejte do trouby péct na 10minut.

Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno, česnek na plátky, brokolici na růžičky. Máte-li zmražený špenát, tak jej rozmrazte. Sýr si nastrouhejte.

Na pánvi si rozehřejte olej (nebo ghí), přidejte pokrájenou cibulku, česnek, papriku, brokolici a špenát. Chvíli poduste.

V míse si smíchejte mléko s vejci, solí, pepřem, mletou paprikou, bazalkou a sodou. 

Do vzniklé vaječno-mléčné směsi přidejte všechnu zeleninu z pánve a vše pořádně promíchejte.

Vlijte na předpečené těsto a zasypte nastrouhaným sýrem.

Pečte 40-45 minut. €

Podávejte na salátku z polníčku či rukoly. Ozdobit můžete ještě kopečkem zakysané smetany a špetkou chilli. 

A věřte mi, že se k tomuto receptu (stejně jako já) budete často vracet!

 

Přeji Vám DOBROU CHUŤ!!!