Obědy z luštěnin
- je namáčejte alespoň na 8-12 hodin a pravidelně měňte vodu
- čočce a fazolkám adzuki stačí 2-5 hodin
- červená čočka je dobře stravitelná i bez namáčení
- vždy po namáčení vodu slijte, obsahuje těžce stravitelné látky
- cizrnu a fazole je vhodnější vařit v tlakovém hrnci - kvůli úspory času
- luštěniny během vaření nikdy nesolte
- stravitelnost luštěnin zlepšíte, když během vaření přidáte koření Saturejku, majoránku, bazalku, mořské řasy, zázvor nebo kmín či fenykl
- na závěr vaření můžete přidat ještě trošku jablečného nebo vinného octa
- pečivo, rýže, brambory
- koření: mletá paprika, česnek, kurkuma, saturejka, majoránku, bazalku, mořské řasy, zázvor nebo kmín či fenykl
- rajčata, lilek, paprika, mrkev, cibule
- smetana
- cizrnu můžete použít na krémové omáčky, polévky, pomazánky (hummus)
- bílé a červené fazole na polévky, pomazánky, saláty
- rozmixovanými bílými fazolemi můžete zahušťovat pokrmy
- červenu čočku využijete na polévky a pomazánky
- tofu (viz Obědy z tofu) je nejjednodušší a nejrychlejší zdroj bílkovin
- hrách a hnědou čočku využijete na kaše
Cizrna na paprice
4 porce
Budete potřebovat:
Hlubší pánev, prkénko, nůž, vařechu, misku na odpad, taalíř, ubrousek, příbor
Ingredience:
- 200 gramů cizrny v suchém stavu / 500 gramů uvařené cizrny
- 4 mrkve
- 1 jarní cibulka
- 2 rajčata
- 1 pórek
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce tahini pasty (já místo toho použila 1balení tofu)
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 1 čajová lžička soli
- špetka chilli koření
- šťáva z poloviny citrónu
- 1 polévková lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
- horká voda
Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte s její přípravou. Přes noc namočenou cizrnu propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka. Oloupejte mrkev a cibuli. Cibuli nakrájejte na jemno a mrkev na požadovaný tvar. Já volím proužky. Pórek řádně umyjte a nakrájejte. V konvici si uvařte vodu. V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte 1 čajovou lžičku soli, 1 polévkovou lžíci sladké papriky, promíchejte a ještě chvíli restujte. Po necelé minutě přidejte nakrájenou mrkev a zalijte horkou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte uvařenou cizrnu a promíchejte. Odstavte. Do větší mísy dejte stranou asi tři čtvrtiny směsi - zeleniny s cizrnou. V hrnci vám tedy zbyde čtvrtina směsi a všechna voda. Směs v hrnci promixujte ponorným mixérem dohladka. Oddělenou zeleninu s cizrnou vraťte zpět do hrnce, přidejte nakrájený pórek a společně krátce povařte. Odstavte a přidejte tahini pastu, citronovou šťávu, sójovou omáčku a dle chuti špetku chilli. Promíchejte. Podávejte s kuskusem nebo rýží.
Cizrna s tofu na rajčatech
Ač se to mnohým bude zdát asi zvláštní, ale fakt je ten, že od jisté doby (co máme Elišku J) nesvačinkuju. Je to z jednoho prostého důvodu. Ráda se najím opravdu hodně a dosyta ve třech hlavních chodech (snídaně, oběd, večeře) a mezitím mám jen ovoce na doplnění energie. Je to pro mě pohodlnější a nezaplácávám si pak žaludek něčím napůl sytým a narychlo. A hlavně se můžu plně věnovat potřebám Elišky a nejsem nervózní. Samozřejmě to všechno za předpokladu, že všechny 3 chody jsou velké a syté (na oběd mívám běžně polévku, hlavní chod i dezert J). No ale přejděme k věci – nebo spíš k jídlu!
Tento recept jsem vymyslela právě v ten den, kdy jsem byla po mimořádné svačince a přišla domů s Eliškou po procházce ve 12h., takže jsem nejdříve nakrmila ji dala ji spát a pak až vymýšlela něco pro sebe. Je to trochu konzervový recept, uznávám, ale když jde o minuty, tak není co řešit J.Mimořádně mi stačil pouze samotný – bez polévky a dezertu. Ale příště bych k němu určitě nějakou tu polévku přidala.
Budete potřebovat:
Velkou pánev, prkénko, nůž, vařečku, talíř, příbor, ubrousek
Ingredience:
- 1 lžíce ghí nebo olivového oleje
- 1 jarní cibulka
- 1 konzerva cizrny
- 1 konzerva loupaných rajčat (já použila 4 domácí – spařená vodou a oloupaná)
- ½ uzeného tofu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička Solčanky
- 100ml vody
- 100ml plnotučného mléka
- Sůl, pepř
Cibulku nakrájejte na drobno. Rozpalte pánev, dejte na ni olej nebo chí, vsypte cibulku a chvíli opékejte. Poté přidejte slitou cizrnu, posypte mletou paprikou a promíchejte. Přidejte loupaná rajčata a chvíli to všechno povařte, poté zalijte vodou a mlékem, osolte, opepřete a 5-10minut ještě na slabém ohni povařte. Na závěr přidejte tofu, aby se jen tak prohřálo. Podávejte s kuskusem.
Příloha: kuskus (nebo rýže - na obrázku s mákem)
- 1 šálek kuskusu
- 2 šálky vřící vody
- 1 lžička Solčanky („zdravá vegeta“ – k dostání ve zdravé výživě)
- 1 lžička lněného semínka
Kuskus smíchejte se Solčankou a lněným semínkem, přelijte jej vřící vodou a nechte jej zakrytý 10 minut stát. Poté jen prohrábněte vidličkou, můžete ještě přidat pár kapek olivového oleje.