Obědy z kuskusu, těstovin, rýže a pšenice
Opět Vám trochu objasním tyto pojmy, aby se Vám nepletly s dojmy:)!
Kuskus je druh těstovin vyroben z tvrdé pšenice. Má vyšší glykemický index, což ve zkratce znamená, že po něm nebudete mít brzy hlad. Proto je mezi vyznavači zdravé výživy tolik oblíben.
Bulgur je vyráběn složitěji, ale má o to větší nutriční hodnotu. Vyrábí se z pšeničného zrna, které se nechá částečně naklíčit. Zrno se potom vysuší a hrubě nadrtí. Díky tomu vznikne lehce stravitelný a nutričně velmi bohatý produkt.
Celozrnné těstoviny mají tu výhodu, že se nerozvařují tak jako ty z bílé mouky. Mají ovšem typickou trochu oříškovou chuť, takže ne vždy dokáží plně nahradit ty klasické – z bílé tvrdé pšenice, na obalech je najdete také pod názvem semolinové těstoviny nebo těstoviny ze semoliny.
Ovocné kuskusové knedlíky
Našla jsem zase další skvělý web o zdravém vaření. A dokonce splní i úkol navíc a to, že mě naučí více slovenských slovíček J! Má totiž doménu zakončenou sk.
Opět jsem jej ale trochu upravila pro rychlé maminkovské podmínky a zároveň pro náš rozmlsaný jazýček!
Tak vzhůru do toho!
Připravte si:
Hrnec s vodou, 2 misky, talíř, lžíci, lžičku, nůž, děravou naběračku, ubrousek, příbor
Ingredience na 4 velké knedlíky:
- ½ šálku kuskusu
- 1 šálek horké vody
- 5 lžic špaldové mouky
- 1 vejce
- 1 lžičku mleté skořice
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- 3 švestky
Na tvarohový krém budete potřebovat:
- ½ vaničky tučného tvarohu
- 1-2 lžíce datlového sirupu
Kuskus dejte do misky a zalijte jej šálkem vřící vody. Přikryjte a dejte stranou. Mezitím si dejte vařit hrnec s vodou, rozpulte švestky, zbavte je pecek a připravte si tvarohový krém. Ten vytvoříte pouhým smícháním tvarohu se sirupem (já zvolila datlový, ale můžete použít jakýkoliv – nebo i moučkový cukr). Až kuskus nabobtná a vychladne, tak do něj přidejte 1 vejce, 5 lžic špaldové mouky, mletou skořici, sirup a pomoučenýma rukama pořádně prohnětejte.
Až vám bude voda v hrnci vřít, tak stáhněte plamen a vložte do ní opatrně kuskusové knedlíky (já použila menší hrnec, tak jsem várku dělala nadvakrát). Až vyplavou na povrch, tak to znamená, že jsou hotové. Vyjměte jej z vody a položte na talíř. Poté přelijte tvarohovým krémem.
Přeji dobrou chuť!!
PS: malé vylepšení na závěr: já uvařené knedlíky dala ještě na 10min. pod gril do mikrovlnky, aby měly kůrčičku. Je to pak ještě krapet lepší.
Špaldová rychlá pizza
.jpg)
- 1 hrnek (135g) špaldové mouky
- 1/2 hrnku teplé vody
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Zakysaná smetana
- 1 hrnek listového špenátu
- 2 vejce
- 1 hrnek strouhaného sýra (výrazného - parmazán, ovčí, niva...)
Výborné asijské nudle
4 porce
Na tuto velmi chutnou rychlovku mě přivedla má oblíbenkyně Nigella! Uvařila jsem si je jednou a málem snědla všechny 4 porce najednou!! (klasickým uzobávání vidličkou z hrnce, což znáte asi všichni:)). Pokud nemáte všechny suroviny, tak si je pořiďte. Věřte mi, že se Vám budou hodit do spousty jídel a k tomuto pokrmu se také dozajista brzy vrátíte!
Budete potřebovat:
prkénko, nůž (pro pomalejší verzi), hrnec nebo hlubší pánev, vařečku, hrníček, misku, lžíci, příbor, talíř, ubrousek
Ingredience:
- 2-4 balení čínských nudlí (nebo 1/2 balení špaget)
- 2 mrkve, pórek, kukuřice = pomalá verze (nebo 1 balení mražené asijské zeleniny = rychlá verze)
- 1 jarní cibulka
- 1 červená paprika (nemusí být)
- 20g sezamových semínek
- petrželka
- 1 stružek česneku
- 1 lžíce sezamového oleje
Špagety s tuňákem a kukuřicí

- 2 konzervy tuňáka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šálky (nebo 1 konzerva) kukuřice
- 1 pórek
- 1 cottage sýr
- hrst oliv
- hrst dýňových semínek
- sůl, pepř, chilli, koření na ryby
Těstoviny s krůtím masem
Tato rychlovka nasytí nejen nás maminky, které na dlouhé vaření nemáme příliš moc času, ale také naše malé jedlíky!!!
Maso můžete použít v podstatě jakékoliv. Jste-li vegetariáni, tak jej můžete nahradit brokolicí a na závěr posypat strouhaným sýrem.
Budete potřebovat:
Hlubší pánev,hrnec, prkénko, nůž, vařechu, naběračku, talíř, příbor
Ingredience
- 350g krůtího masa (já použila krůtí prsa)
- 1 jarní nebo klasická cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce řepkového oleje nebo ghí
- 200g hrášku
- 200g kukuřice
- 0,5l plnotučného mléka
- 60g hrašky
- sůl, pepř, směs na těstoviny...(podle toho, pro koho budete pokrm servírovat)
- 400g těstovin (penne, vrtule....)
Jarní cibulku si krátce orestujte na oleji nebo ghí. Přidejte oloupaný (celý) stroužek česneku, na nudličky pokrájené maso a chvíli je opékejte. Poté přisypte kukuřici, hrášek a promíchejte. V tuto chvíli je vhodné použít koření (na těstoviny, sůl, pepř). Poté vše zalijte mlékem a přidejte hrašku. Dkladně promíchejte a povařte cca 15 minut. Směs bude houstnout, tak pozor, ať se Vám nepřichytí!
Mezitím si uvařte těstoviny (dle návodu).
Na závěr ještě dochuťte. Můžete i přidat pár kapek citrónové šťávy (nebo kůry).
Přejeme Vám DOBROU CHUŤ!!
Rizoto s chutí východu
Většina mých receptů jsou rychlá jídla, hotová za pár minut. Nechci se vymlouvat na Elišku, bylo tomu tak i dříve! Vaření mám ráda, ale mám i spoustu dalších koníčků a povinností, které musím za den zvládnout, takže pobyt v kuchyni je pro mě jspíš jako pro sportovce ranní běh - příjemná každodenní nutnost a relaxace, bez které už ani nemůžu být!
Toto rizoto je originální svou chutí a díky kokosovému mléku také sytostí! Takže se nemusíte vůbec stydět jej nabídnout i někomu jinému, než SOBĚ :)!
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 šálek (220g) jasmínové rýže
- 2 šálky (400ml) vody
- 1/2 plechovky (200ml) kokosového mléka
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 šálek kukuřice
- 1 šálek hrášku
- 1 hrst rozinek
- 1 balení (200g) uzeného tofu
- sůl, pepř, drcený kmín, rukola na ozdobu
Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, poté přidáme propláchnutou rýži a chvíli opražíme. Podlijeme vodou, přidáme koření a vaříme cca 10minut.
Poté přimícháme hrášek, kukuřici, přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10minut.
Tofu si nakrájíme na kostky a přidáme do rizota - necháme je v něm ještě chvíli prohřát.
Na závěr ještě dochutíme kořením.
Podáváme na rukolovém "hnízdečku".
Vždycky na určité období mám svou oblíbenou autorku receptů! Nyní je jí Lenka Požárová, která mě uchvátila svou knihou Jak jsem proje(d)la svět. Tuto knihu jsem doslova "zhltala" :)!
Odebírám její kuchařské a kulinářské novinky na meil a tento týden mi tam přistál i recept na pesto z ředkvičkových listů. Hned mě to zaujalo, protože těchto listů se automaticky zbavuji (kolikrát už v obchodě). A tak jsem si recept jen přečetla, zhodnotila jej jako zajímavý a uložila v hlavě. Ale když jsem ještě ten den šla do obchodu a viděla tam krásné a čerstvě vypadající ředkvičky i s lístky, námět na příští oběd byl zaručen!
Často a ráda nám připravuji Jamieho "orecchiette" a tak jsem smíchala jeho recept a recept paní Požárové a vynikající pokrm byl na světě!
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 svazky ředkviček i s lístky (ředkvičky můžete použít jako zeleninovou přílohu)
- 60g pražených ořechů (kešu nebo lískových, nebo slunečnicových či dýňových semínek)
- 1/2 lžičky strouhané kůry s neošetřovaného citrónu
- 60ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 8 filet z ančoviček
- 2 lžičky kaparů
- 1 chilli paprička
- 80-100g parmazánu
- + 400-500g těstovin a 1 lžíce semínek na posypání
Těstoviny dejte vařit dle návodu.
Lístky od ředkviček odkrájejte, přeberte, properte a vložte do elektrického sekáčku. Přidejte k nim citrónovou kůru, opražené ořechy nebo semínka, 2 stroužky česneku, vydlabanou chilli papričku, filety z ančoviček, kapary, parmazán a olej. Párkrát stlačte spoušť a vše důkladně rozmixujte.
Až budou těstoviny uvařené, odeberte 1 naběračku vody, ve které se vařily, a přilijte ji k Vašemu pestu (dodá pokrmu výslednou vláčnost).
Těstoviny smíchejte s "řekvičkovým pestem" a zakápněte citrónem.
Na závěr posypejte opraženými semínky (dýňovými) a ještě teplé podávejte!
Přeji DOBROU CHUŤ!!