Obědy z cukety

V letním období ji dostanete koupit snad všude! Pokud ale ovšem vybíráte v duchu „čím větší, tím lepší“, tak zrovna v případě cuket se to moc nevyplácí. Velká cuketa je sice krásná na pohled, ale svou velikost dosáhla tím, že nasákla velké množství vody, která se při jejím zpracovávání samozřejmě uvolní…Hodí se tedy tak akorát na polévku. V ostatních případech vybírejte menší kousky nebo  tu dužninu se semínky při zpracovávání vydlabejte obrácenou lžičkou.

Hodí se k ní:

  • Bazalka, česnek, sůl, pepř, oregano, majoránka
  • Brambory, strouhanka, rýže, těstoviny
  • Sýry, smetana, vejce, slanina
  • Dýňová, slunečnicová semínka, olivový olej

Když ji nakrájíte na kolečka:

  • Uvaříte a smícháte s bramborami, máslem a mlékem – dostanete cuketovou kaši
  • Uvaříte s bramborem a vývarem a rozmixujete – dostanete cuketovou polévku
  • Osmažíte v trojobalu = dostanete smaženou cuketu
  • Nastrouháte spolu s bramborem, česnekem a jarní cibulkou = získáte těsto na placičky
  • Nakrájíte na kostičky a ugrilujete s jinou pokrájenou zeleninou a kořením a olejem = získáte letní přílohu k masi
  • Nakrájíte na kostičky, orestujete na cibulce, tak přidáním masa, uzeniny, sóji, tofu, tempehu nebo zeleniny získáte základ k dobrému obědu.

Cuketová polévka

4 porce

Budete potřebovat:

Prkénko, nůž, hrnec, vařečku, naběračku, ponorný mixér, hluboký talíř, lžičku, ubrousek

Ingredience:

  • 1 lžíce másla + trochu oleje (zabrání přepalování másla)
  • 1 pórek nebo cibule
  • 1 cuketa
  • 1 oškrabaný brambor
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kostka BIO zeleninového vývaru
  • 1,5l vody
  • 1 lžička tymiánu sůl a pepř
  • Strouhaný parmazán či jiný sýr na ozdobu

 

Cibuli nebo pórek (nebo obojíJ) si spolu s česnekem nakrájíme najemno. Hrnec dáme na sporák a vložíme do něj máslo s olejem. Po chvíli také nakrájenou cibuli s pórkem a česnek. Necháme chvíli smažit – až směs zesklovatí. Mezitím si nakrájíme cuketu a brambor na kostičky a hned je na cibulovou směs hodíme. Přidáme tymián, sůl a pepř a promícháme. Poté přidáme rozdrobený bujón a zalijeme vodou (máme-li na spěch, tak použijeme vřící vodu). Vaříme 15minut do změknutí brambor. Poté dochutíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme podávat s nastrouhaným parmazánem nebo jiným sýrem (já použila ovčí) nebo lžící zakysané smetany. Hodí se také opečená bageta.

 

Cuketovo-pohankové placičky

6-8 placiček
 
Budete potřebovat:
Prkénko, nůž, mísu, plech, hrnec, vařečku, pečící papír
 
Ingredience:
  • 100g pohanky
  • 1/2 cukety
  • mrkev
  • 2 vejce
  • stroužek česneku
  • sůl pepř


Pohanku zalijte v hrnci horkou vodou (asi 1-2cm vody nad pohanku), osolte a 6 minut vařte. Poté pohanku odstavte a nechte přikrytou pokličkou.
Nastrouhejte si cuketu a mrkev, přídeje stroužek česneku a sůl s pepřem.
Nabobtnanou pohanku vidličkou rozkypřete, aby z části pohanky vznikla kaše (lépe se potom spojuje na pánvi při tvorbě placiček). Zamíchejte k nastrouhané zelenině (pohanka se trochu ochladí) a přideje vajíčka. Placičky můžete dělat v troubě i na pánvi. Ale v troubě máte jistotu, že se OPRAVDU povedou!

 

Hlívové rizoto

 

Netvrdím, že uvařit klasické a hlavně to nejchutnější, nejvláčnější a nejmazlavější rizoto je rychlou záležitostí...Nicméně, stojím si zatím, že za ním nemusíte hledat nic náročného a složitého. Stačí mít hotový vývar (nebo zalít bio kostku zeleninového vývaru vodou), kulatozrnnou rýži, jarní cibulku, parmazán a v tomto případě také hlívu ústřičnou. Další ingredience jsou už na vás (a na stavu Vaší ledničky).

 

Hlíva ústřičná

  • úspěšně zmírňuje i další těžkosti spojené s cukrovkou
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • upravuje krevní tlak a tím eliminuje i nepříjemný vysoký oční tlak, který je častým jevem u lidí trpících cukrovkou
  • posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet infekčním chorobám
  • uvolňuje ztuhlost kostí, svalů a šlach
  • napomáhá lepší průchodnosti, elasticitě cév a tepen, chrání srdce
  • zpevňuje žilné stěny a tím pomáhá bojovat se křečovými žílami
  • upravuje peristaltiku střev a harmonizuje trávící trakt
  • pomáhá při léčbě kožních ekzémů, alergií a bradavic

JAK POMÁHÁ?

  • podporuje přírodní cestou správné fungování organizmu
  • doplňuje tělu potřebné látky
  • vhodné je užívat ji během rekonvalescence a pro získání vitality a energie
  • je vhodná pro diabetiky, bezlepkovou dietu, těhotné a kojící ženy
 
Krom spousty jiných chutných jídel si z ní můžete uvařit toto vynikající krémové hlívové rizoto!
\
Budete k tomu potřebovat:¨
Hrnec (s nepřilnavým dnem), plochou vařechu, nůž, prkénko, naběračku, druhý hrnec nebo půllitr (s vývarem), struhadlo, talíř, příbor, ubrousek
 
Ingredience (4 porce):
  • 270g kulatozrnné rýže (Arborio)
  • 800ml zeleninového vývaru
  • 2 jarní cibulky
  • 10g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200ml bílého vína
  • 300g hlívy ústřičné
  • 300g zelených fazolek (nebo cukety)
  • 100ml smetany na vaření
  • 50g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl, pepř
Na ozdobení: polníček, rajčata, olivový olej
 
Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny. 
Zeleninový vývar si připravíme z kostky nebo orestováním a následným povařením polévkové směsi zeleniny. 
Cibulku i hlívu si nakrájíme. Česnek si oloupeme. Parmazán nastrouháme.
V připraveném hrnci rozpustíme máslo s olejem a orestujeme na něm nakrájenou cibulku a oloupaný česnek. Restujeme cca 10minut. Poté přidáme rýži a restujeme na vysokém plameni. Po 1 minutě přilijeme víno. Pořádně mícháme, až se víno zcela vsákne do rýže. Potom přidáme 1 naběračku vývaru a ztlumíme plamen. Za občasného míchání vaříme tak dlouho, než se úplně vsákne do rýže a přidáme další naběračku vývaru. Takto postup opakujeme, dokud není rýže úplně měkká. (Je to cca 20minut).
Mezitím si na té druhé pokrájené cibulce orestujeme nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a zasypeme kmínem. Přidáme fazolky nebo nakrájenou cuketu a cca 10minut povaříme. 
Na závěr vmícháme uvařené houby se zeleninou do rizota, dochutíme solí, pepřem a vše zalijeme smetanou. Necháme jen krátce povařit a poté můžeme podávat - na hnízdečku z polníčku, zasypané parmazánem, rajčaty a zakápnuté olivovým olejem.
 
Přeji Vám DOBROU CHUŤ!!!