Špaldovo-jogurtový štrůdl

Když je pro koho péct, tak je z toho radost mnohem větší! STále se množí víc a víc lidí, které svými kousky můžu obdarovávat a tak se s Eliškou doma nenudíme! Baví ji to víc a víc - a mě tím pádem taky :)!

Tentokrát jsme vymyslely rychlý štrůdl ze špaldovo-jogurtového těsta. A jen se po něm zaprášilo!!!

 

A čím je právě špaldová mouka tak výjimečná?

V současnosti je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Je to prastará obilovina, která nebyla šlechtěna a tím si právě získala mnoho důležitých a cenných látek.

Špalda je lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Ovšem není bezlepková !!

Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí a hlavně velmi dobře kyne.

 

Na 1 štrůdl budete potřebovat:

  • 125g špaldové hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce bílého jogurtu
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 žíčka třtinového cukru
  • špetka soli

Náplň:

  • 125g nadrcených vlašských ořechů
  • 125g nastrouhaných jablek
  • 2-3lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst oloupaných pokrájených mandlí nebo sezamu na posyp

 

Z mouky, soli, olivového oleje a bílého jogurtu uhněteme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chvíli dopočívat do ledničky. 

Mezitím si rozehřejeme troubu na 180st. 

Nadrtíme si ořechy (klepáčkem na maso přes sáček nebo v elektrickém sekáčku), oškrabeme a nastrouháme 2 jablka a připravíme zbytek ingrediencí. 

Poté vytáhneme těsto z lednice a na pomoučeném pečícím papíře jej vyválíme do tvaru obdélníku. Posypeme jej ořechy, nastrouhanými jablky, rozinkami, skořicí a zakapeme sirupem. Z té delší strany jej zarolujeme tak, aby ta překrývaná část těsta byla vespod. Kraje zahneme také dospod. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme jej mandlemi nebo sezamem. 

Dáme do trouby na 30min. 

Po vychladnutí rozkrájíme a podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo jen tak k rannímu chutnému moku :)!

 

Přeji DOBROU CHUŤ!!!