Čokomuffiny z podmáslí
Recept na tyto vynikající čokomuffiny jsem našla na tomto blogu. Docela často se zde inspiruji. Ikdyž většinou to dopadá tak, že nejprve recept vyzkouším přesně podle uvedeného zadání a druhá várka už je poupravena mou rukou :)! A tak si nyní můžete pochutnat na mé "druhé" várce. Muffiny jsou díky podmáslí krásně vláčné a syté. A co vlastně podmáslí je a čím nám prospívá?
Jedná se o odpadní produkt při výrobě másla z mléka, který je ale velmi hodnotný. Má jemně kyselou chuť. Obsahuje pouze 0,5 % tuku, což předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám. Nejsem zastáncem nízkotučných potravin, ale v tomto případě než pít nízkotučné mléko tak raději pijte podmáslí.
Mléčné bílkoviny jsou též hodnotné, tělo z nich dokáže zpracovat až 85 %. Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Kromě toho podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby. Lecitin v něm obsažený udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× víc lecitinu než v plnotučném mléce.
Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek - vápníku a hořčíku. Kromě těchto výhod se úspěšně používá v kosmetice.
Na 12 muffinů budete potřebovat:
- 250g mouky (já použila 125g špaldové a 125g hladké)
- 1/2 lžičky soli
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
- 50g kakaa
- 50ml javorového sirupu nebo 125g třtinového cukru
- 250ml podmáslí
- 2 lžíce kokosového nebo řepkového oleje
- 1 vejce
- pár kapek vanilkového extraktu
- 100g čokolády (já použila 70%)
Troubu si předehřejeme na 180st. Formu na muffiny si vymažeme nebo vyplníme košíčky. Ve velké míse smícháme mouky s kypřícím práškem, sodou, solí a kakaem. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme podmáslí, olej a vše spolu promícháme. Tekutou směs postupně přimícháváme k sypké a důkladně obě směsi mícháním spojíme. Čokoládu rozdrtíme (v rukou nebo klepáčkem na maso) a přimícháme ke směsi. Poté pomocí lžíce naplníme naše formičky (do 2/3). Vložíme do trouby a pečeme 25min.
Po zchladnutí můžeme podávat s kopečkem zakysané smetany a dobrou kávou nebo carem.
Já muffiny ozdobila ještě mým oblíbeným tvarohovým krémem a rozinkou, který vyrobíte z:
- 125g tvarohu
- 50g lučiny (nebo z žervé, pomazánkového másla..)
- špetky vanilky
- 25g agávového sirupu
Přeji DOBROU CHUŤ