Kuskusovo-ovesný koláč
Na tento koláč mě přivedla jedna blogerka, která si docela na vydatných a velkých snídaních ujíždí. Takže se hned stala mou oblíbenkyní :)! Prohlížení jejích stránek s recepty by pro mě znamenalo sedět u toho celou věčnost, raději tedy zůstávám pouze u snídaní. Dokonce jsem se i se svým francouzským toustem zúčastnila jedné z jejích soutěží, tak jsem zvědavá, jak dopadnu. Výhry vypadaly lákavě!
Ingredience na jednu kulatou koláčovou formu (já to teda dělala do srnčího hřbetu, ale příště zvolím tu kulatou)
- 50g kuskusu
- 50g ovesných vloček
- 100ml mléka
- 2 středně velké nastrouhané mrkve
- 2 středně velká nastrouhaná jablka
- 1 lžíce skořice
- 60g sušeného ovoce nebo ořechů, či semínek
- 3 lžíce javorového, datlového, agávového…sirupu (nebo medu)
- 2 vejce
Kuskus uvaříme dle návodu (tj. zalijeme vroucí vodou v poměru 1 díl kuskusu : 2 dílům vody a necháme 10minut zakryté). V míse smícháme ovesné vločky se skořicí, mlékem, uvařeným kuskusem, nastrouhanou mrkví, jablky a sirupem. Vše zamícháme. Přidáme suchou směs ovoce nebo oříšků. Pořádně promícháme. Poté vylijeme na koláčovou pánev vystlanou pečícím papírem. Pokud máte silikonovou nebo teflonovou – nemusí být použit papír. V hrníčku smícháme vajíčka, vylijeme na koláčovou směs a vložíme do rozpálené trouby na 180st. Pečeme 20-25min.