Návštěvy

Návštěvy
 
Situací vedoucích k potřebě druhé večeře je spousta. Jednou z nich jsou NÁVŠTĚVY! Kdo by je neměl rád. Po dlouhé době přijdou lidé, které máte rádi, které jste dlouho neviděli a které chcete bohatě uhostit. A jiná denní doba než právě večer na návštěvy moc vhodná není. 
 
Pár vyzkoušených receptů Vám pomůže zvládnout jakoukoliv návštěvu i s dobrým pocitem v žaludku! (a myslím, že i Vaši blízcí Vám budou vděční).
 
Prostřete tak, jak by potěšilo i Vás, kdybyste přišli na návštěvu.
Panuje zde takový nemilý zvyk, že chceme naše známé či rodinné blízké během návštěvy za každou cenu PŘEŽRAT! A mnohdy je nám snad i jedno čím - čím sytější, lákavější a tučnější jídla, tím lepší. Tento zvyk tu panuje už dlouho a je těžké se jej zbavit. Je to z dob, kdy jídlo nebylo tak snadno dostupné jako teď, návštěvy byly výjimečné a když už byly - tak se hostilo jídlem, které na stole běžně nebývalo a každý chtěl své milé příbuzné nebo známé hlavně dobře nasytit. Takže se objevovalo vždy spíše jídlo tučné a kalorické. 
Dnes ovšem tučné jídlo ani návštěvy žádnou výjimečností nejsou, ovšem zvyklosti v nás přetrvaly...
Nezapomínejte ale, že je to Vaše návštěva, takže je jen na Vás jak ji uhostíte. S největší pravděpodobností ani celý den nehladověla, takže přetékající stůl sytým jídlem vyžadovat určitě nebude.
Jak na to? Představte si, že děláte velkou večerní hostinu pro sebe (a svého partnera)! Nabídnu Vám pár vyzkoušených receptů a nápadů, jak vystrojit lehkou, zdravou a přitom bohatou hostinu!
 

Meloun na sladko i na slano

Tento recept není typickým předpisem pro snídani, ale sklidila jsem za něj úspěch a hlavně je tak snadný, chutný a krásný na pohled, že se s ním nemohu nepodělit! Dělala jsem jej na oslavu 1. narozenin Elišky a Tobíka a všichni si moc pochutnali. A ten dobrý pocit, že jsem takovouto dvojí nádheru vytvořila za 20minut!! To tomu dodává ještě větší glanc;)! 

 

Na sladký meloun budete potřebovat:

  • 1/2 melounu
  • 1 ananasový kompot 
  • 1/2 smetany ke šlehání
  • rozinky, mandlové plátky a kokos na posypání

 

Meloun vydlabejte lžící (já si trochu pohrála a z vydlabaných kousků jsem ještě i "vyďobala" pecky, ať nikomu nepřekáží :))! Zbylou melounovou vodu slijte do skleničky a pak ji můžete upotřebit třebas na melounovou limonádu (když k ní přidáte 1l perlivé vody a citrón). Vydlabané kousky melounu pokrájejte a smíchejte jej s kompotovaným ananasem (vodu ale slijte). Okraje melounové "mísy" můžete cikcak nařezat nožem - vypadá to pak ještě více exoticky :)! Meloun s ananasem vraťte do vydlabané "mísy" zalijte smetanou a posypejte rozinkami, kokosem a mandlemi. Pro větší efekt můžete zapíchnout ještě pohárový deštníček nebo prskavku ;)!!

 

Slaná verze je u nás docela originalita, ale věřte mi, bude chutnat i největším skeptikům a nedůveřivcům :)! Recept se ke mě dostal až z Anglie - ikdyž jsem si jej tradičně trochu poupravila, ale základ a hlavně nápad je od mé kamarádky Danušky. Tímto ji moc zdravím a děkuji!

 

Budete potřebovat:

  • 1/2 melounu
  • 1 plechovku nebo skleničku černých oliv
  • 1 jarní cibulku (nebo červenou cibuli)
  • 250g balkánského sýra
  • 5-10 lžic vinného octa (může být i balzamikový ocet - já použila oba po 5 lžících)
  • olivový olej, sůl, pepř

 

Meloun vydlabejte a okrájejte tak, jako v předchozí verzi. Kousky melounu smíchejte s olivami a na jemno nakrájenou cibulkou. Vraťte do melounové mísy, zalijte vinným (a balzamikovým) octem, olivovým olejem a dle Vaší chuti osolte, opepřete. Posypejte balkánským sýrem. Vše ještě rukama nebo dvěmi lžícemi promíchejte. Já tento salát ozdobila ještě na slano opraženými dýňovými semínky.

 

K těmto salátům by se hodilo popíjet Mojito nebo Piňa coládu ;)!

 

Salát s tuňákem

Ingredience:
 
  • 50 g tuňáka
  • 1 okurka
  • 1 cibule (může být i červená)
  • 5 ředkviček
  • kopr na ozdobení
 
Na zálivku: 3 lžíce zakysané smetany light, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička kapary (nebo oliv), sůl, pepř
 
Podávání: s tenkým opečeným celournným toustem
 
Tuňák necháme okapat a smícháme s malou, na kostičky nakrájenou okurkou bez jádřince, cibulí nakrájenou na kolečka, 5 rozčtvrcenými ředkvičkami a trochou kopru. Přelijeme zálivkou z 3 lžic kyselé smetany light, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžičky kapary a ochutíme ji špetkou soli a pepře. Podáváme s tenkým plátkem celozrnného chleba.
 

Ředkvičky se sýrem a vejci

Ingredience:
  • 100 g hlávkového salátu
  • 1 vejce na tvrdo
  • 5 ředkviček 
  • 30g sýra (ideálně syrovátkový z Lidlu)
 
Dresink: 2 lžíce zakysané smetany light, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička citrónové šťávy, sůl, pepř
 
Podávání: s tenkým opečeným celozrnným toustem
 
Smícháme natrhaný salát s vejci. Ředkvičky nakrájíme a přidáme 30 g syrovátkového sýra (Lidl) nakrájeného na kostičky. Přelijeme dresinkem z 2 lžic kyselé smetany light, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžičky citrónové šťávy a dresink ještě ochutíme špetkou soli a pepře. Podáváme s celozrnným toastem - 20 g.
 

Bohatý obložený talíř

Tak a tady se můžete dokonale vyřádit! Použijte vše z vaší ledničky! Vejce, šunku, tuňák, olivy, kapary...Z tvarohu udělejte dip a všechnu zeleninu nakrájejte na hranolky. Věřte mi, že budou všichni spokojeni!
 
Ingredience pro 6 lidí:
  • 400-500g jakékoliv zeleniny nakrájené na hranolky nebo tak, aby se jí dal nabírat dip (římský salát, okurky, mrkev, rajče, řapíkatý celer, kukuřičky, cuketa....)
  • 6 vajec uvařených na hnilíčku - zde uvádím nejlepší recept jak na ně!
  • 1 tuňák v olivovém oleji - scezený
  • olivy, kapary, okurky
 
Dip: 150g tvarohu, 150g zakysané smetany light. Pažitka, jarní cibulka nebo kopr na ozdobení
Podávání: tyčinky s lněným semínkem, žitný chléb na proužky, celozrnná francouzská bageta
 
Nachystejte si velký servírovací talíř (nebo podnos...cokoliv, ale ať je to velké a pěkně to vypadá) - na něj naservírujte veškerou nakrájenou zeleninu. Do mističek si nachystejte uvařená vejce, okapaný tuňák - opepřený, posypaný špetkou mleté papriky nebo chilli. Do menších misek potom naservírujte olivy, kapary, okurky, cherry rajčata, mladé kukuřičky...
 
Nealkoholická zdravá citronáda
 
  • 1 chemicky neošetřený citron (můžete zvolit i limety nebo okurku), pokud máte klasický, tak oloupejte kůru
  • 2l studené vody
  • 4 lžíce agávového sirupu
 
Vodu smíchejte se sirupem. Můžete přidat i led. 1/2 citronu nakrájejte na kolečka a hoďte je do vody. Zbylou půlkou Vaši citronádu zastříkněte. Zamíchejte a ihned podávejte. 

 

Zapečená zelenina

Suroviny na 2 porce

  • 400g Čerstvá nebo mražená zelenina (nejlépe sezónní - brokolice, květák, lilek, cuketu, rajčata, papriky, fazolové lusky či mražen
  • é zeleninové směsi)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 vajec
  • Trocha mléka, sůl, pepř, koření a bylinky dle chuti
  • 100g Nízkotučný sýr do 30% nebo mozarella, čerstvý sýr…

Nachystejte si čerstvou nebo mraženou zeleninu. Připravte si zapékací mísu a naplňte ji touto zeleninou. V jiné misce rozšlehejte asi  5 vajec (pro dietnější variantu použijte méně žloutků). Přidejte trošku mléka, soli, pepře a dalšího koření nebo bylinek podle chuti a do vzniklé tekutiny nastrouhejte nízkotučný sýr. Nalijte směs vajec, mléka a sýru rovnoměrně na pekáček tak, aby byla zelenina alespoň ze tří čtvrtin ponořená. Dejte pekáček do předehřáté trouby a pečte asi hodinu na 190 °C.