Návštěvy
Meloun na sladko i na slano
Tento recept není typickým předpisem pro snídani, ale sklidila jsem za něj úspěch a hlavně je tak snadný, chutný a krásný na pohled, že se s ním nemohu nepodělit! Dělala jsem jej na oslavu 1. narozenin Elišky a Tobíka a všichni si moc pochutnali. A ten dobrý pocit, že jsem takovouto dvojí nádheru vytvořila za 20minut!! To tomu dodává ještě větší glanc;)!
Na sladký meloun budete potřebovat:
- 1/2 melounu
- 1 ananasový kompot
- 1/2 smetany ke šlehání
- rozinky, mandlové plátky a kokos na posypání
Meloun vydlabejte lžící (já si trochu pohrála a z vydlabaných kousků jsem ještě i "vyďobala" pecky, ať nikomu nepřekáží :))! Zbylou melounovou vodu slijte do skleničky a pak ji můžete upotřebit třebas na melounovou limonádu (když k ní přidáte 1l perlivé vody a citrón). Vydlabané kousky melounu pokrájejte a smíchejte jej s kompotovaným ananasem (vodu ale slijte). Okraje melounové "mísy" můžete cikcak nařezat nožem - vypadá to pak ještě více exoticky :)! Meloun s ananasem vraťte do vydlabané "mísy" zalijte smetanou a posypejte rozinkami, kokosem a mandlemi. Pro větší efekt můžete zapíchnout ještě pohárový deštníček nebo prskavku ;)!!
Slaná verze je u nás docela originalita, ale věřte mi, bude chutnat i největším skeptikům a nedůveřivcům :)! Recept se ke mě dostal až z Anglie - ikdyž jsem si jej tradičně trochu poupravila, ale základ a hlavně nápad je od mé kamarádky Danušky. Tímto ji moc zdravím a děkuji!
Budete potřebovat:

- 1/2 melounu
- 1 plechovku nebo skleničku černých oliv
- 1 jarní cibulku (nebo červenou cibuli)
- 250g balkánského sýra
- 5-10 lžic vinného octa (může být i balzamikový ocet - já použila oba po 5 lžících)
- olivový olej, sůl, pepř
Meloun vydlabejte a okrájejte tak, jako v předchozí verzi. Kousky melounu smíchejte s olivami a na jemno nakrájenou cibulkou. Vraťte do melounové mísy, zalijte vinným (a balzamikovým) octem, olivovým olejem a dle Vaší chuti osolte, opepřete. Posypejte balkánským sýrem. Vše ještě rukama nebo dvěmi lžícemi promíchejte. Já tento salát ozdobila ještě na slano opraženými dýňovými semínky.
K těmto salátům by se hodilo popíjet Mojito nebo Piňa coládu ;)!
Salát s tuňákem
- 50 g tuňáka
- 1 okurka
- 1 cibule (může být i červená)
- 5 ředkviček
- kopr na ozdobení
Ředkvičky se sýrem a vejci
- 100 g hlávkového salátu
- 1 vejce na tvrdo
- 5 ředkviček
- 30g sýra (ideálně syrovátkový z Lidlu)
Bohatý obložený talíř
- 400-500g jakékoliv zeleniny nakrájené na hranolky nebo tak, aby se jí dal nabírat dip (římský salát, okurky, mrkev, rajče, řapíkatý celer, kukuřičky, cuketa....)
- 6 vajec uvařených na hnilíčku - zde uvádím nejlepší recept jak na ně!
- 1 tuňák v olivovém oleji - scezený
- olivy, kapary, okurky
- 1 chemicky neošetřený citron (můžete zvolit i limety nebo okurku), pokud máte klasický, tak oloupejte kůru
- 2l studené vody
- 4 lžíce agávového sirupu
Zapečená zelenina
Suroviny na 2 porce
- 400g Čerstvá nebo mražená zelenina (nejlépe sezónní - brokolice, květák, lilek, cuketu, rajčata, papriky, fazolové lusky či mražen
- é zeleninové směsi)
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 vajec
- Trocha mléka, sůl, pepř, koření a bylinky dle chuti
- 100g Nízkotučný sýr do 30% nebo mozarella, čerstvý sýr…
Nachystejte si čerstvou nebo mraženou zeleninu. Připravte si zapékací mísu a naplňte ji touto zeleninou. V jiné misce rozšlehejte asi 5 vajec (pro dietnější variantu použijte méně žloutků). Přidejte trošku mléka, soli, pepře a dalšího koření nebo bylinek podle chuti a do vzniklé tekutiny nastrouhejte nízkotučný sýr. Nalijte směs vajec, mléka a sýru rovnoměrně na pekáček tak, aby byla zelenina alespoň ze tří čtvrtin ponořená. Dejte pekáček do předehřáté trouby a pečte asi hodinu na 190 °C.