Drobenkový koláč s tofu

K narozeninám jsem dostala od mé kamarádky Míši výbornou kuchařku (Kuchařka ze Svatojánu) a neboť těchto knih není u mě nikdy dost - měla jsem obrovskou radost! A ihned jsem se pustila do pečení - samozřejmě s Eliškou (A TAKY SE MI NA TÉ KUCHAŘCE PEKNĚ PODEPSALA :((()

Koláč obsahuje tofu natural a tím je sytější a zdravější a tedy i výživnější!

O tofu jsem tady už toho napsala dost a dost, tak jen pro zopakování:

 

Tofu je „sýr“ vyrobený ze sóji, která je zdrojem nejkvalitnějších rostlinných bílkovin a minerálních látek včetně vápníku.

Tofu neobsahuje cholesterol ani mléčnou bílkovinu kasein, jedny z nejčastějších potravinových alergenů. Obsahuje izoflavonidy, které mají ochranný vliv z hlediska prevence nádorových onemocnění. Bílé tofu je lepší tepelně zpracované a výrazně okořeněné. Na trhu je celá řada různě ochucených tofu, která se dají dopékat, smažit, restovat se zeleninou, přidávat do polévek či salátů. Jen nepropadněte sójové mánii. Někdy si totiž můžeme vypěstovat i alergii na sóju.

 

V Číně, kde se sója pěstuje více než 5000 let se sójové boby jedí zejména v tradičních fermentovaných výrobcích jako je tempeh, miso nebo přírodní sójové omáčky. Tyto produkty jsou ze všech sójových produktů nejlépe stravitelné. Kvalitní sójové produkty musí být označeny GMO free. Znamená to, že sója nebyla vypěstována z geneticky modifikovaných organismů.

 

V kuchyni jej využijete následovně:

Jako zdravou pomazánku - smícháním se sójovou omáčkou shoyu, olivovým olejem, solí, pepřem (a naklíčeným mungem, nastrohanou mrkví, celerem....)

Jako zdravou nutelu - smícháním s banánem, kakaem, medem, vanilkovou esencí (a třeba ještě lžící oříškového másla)

"Sladký rostlinný tvaroh" - smícháním s trochou rostlinného mléka, medem a rozinkami

"Slaný rostlinný tvaroh" - vyšleháním s olivovým olejem, mořskou solí, pepřem a bylinkami (pažitka, medvědí česnek...)

Česneková pomazánka - rozmixováním s 6 lžícemi jogurtu, 2 stroužky česneku, solí, pepřem a pažitkou (je možno přidat i kari)

 

Na kulatý drobenkový koláč budete potřebovat:

  • 120g celozrnné špaldové mouky
  • 130g dětské krupice
  • 1 a půl lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
  • 100g třtinového cukru
  • 700g strouhaných jablek
  • 200g natural tofu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce medu
  • 80g másla

V jedné míse smícháme nastrouhaná jablka s medem, skořicí a s nastrouhaným tofu. 

V druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem, dětskou krupicí a třtinovým cukrem. 

Koláčovou formu si vymažeme máslem nebo kokosovým olejem.

Na dno vsypeme 1/3 suché moukové směsi, na to dáme 1/2 jablečné směsi, na to další třetinu suché moukové směsi, na to zbytek jablečné směsi a na závěr to posypeme zbylou třetinou moukové směsi. 

Na tuto poslední vrstvu nastrouháme na hrubém struhadle 80g másla a dáme péct do předehřáté trouby na 45minut, na 170st.

 

Podáváme s kopečkem jogurtu a snítkem máty. 

Připíjíme nějaký chutný ranní mok :)!

 

Přejeme DORBOU CHUŤ!!!