Vajíčková pomazánka

Tyto pomazánky můžete připravit téměř kdykoliv a k jakékoliv příležitosti. Na snídani, na večeři, na párty, pro návštěvu…Prostě kdykoliv přijdou k chuti.

 

Klasická vajíčková pomazánka

 

Ingredience

  • několik lžic másla
  • 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy nebo sojanézy
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibuli nebo jarní cibulky
  • Pažitku

Uvařená oloupaná vajíčka protlačte skrz mřížku, smíchejte s máslem, přidejte majonézu a na jemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte hořčici a nakonec dochutťe solí a pepřem. Pažitku můžete přidat přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.

 

Tvarohová vajíčková pomazánka

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 4 vejce natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice (nebo hrubozrnné)
  • sůl, pepř
  • nakrájená libová šunka (nemusí být)

Tvaroh smíchejte s hořčicí. Pokud nemáte ten ve vaničce, ale tvrdší nebo domácí, trochu jej nařeďte mlékem. Po uvaření vajíček oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s tvarohovou směsí, bílky do ní potom nastrouhejte. Díky tomuto, možná pracnějšímu, postupu bude pomazánka nadýchanější. Na závěr přidejte nakrájenou šunku, osolte, opepřete a posypte pažitkou nebo jarní cibulkou