Vajíčková pomazánka
Tyto pomazánky můžete připravit téměř kdykoliv a k jakékoliv příležitosti. Na snídani, na večeři, na párty, pro návštěvu…Prostě kdykoliv přijdou k chuti.
Klasická vajíčková pomazánka
Ingredience
- několik lžic másla
- 5 vajec natvrdo
- 2 lžíce majonézy nebo sojanézy
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- 1 cibuli nebo jarní cibulky
- Pažitku
Uvařená oloupaná vajíčka protlačte skrz mřížku, smíchejte s máslem, přidejte majonézu a na jemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte hořčici a nakonec dochutťe solí a pepřem. Pažitku můžete přidat přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.
Tvarohová vajíčková pomazánka
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 4 vejce natvrdo
- 2 lžičky plnotučné hořčice (nebo hrubozrnné)
- sůl, pepř
- nakrájená libová šunka (nemusí být)
Tvaroh smíchejte s hořčicí. Pokud nemáte ten ve vaničce, ale tvrdší nebo domácí, trochu jej nařeďte mlékem. Po uvaření vajíček oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s tvarohovou směsí, bílky do ní potom nastrouhejte. Díky tomuto, možná pracnějšímu, postupu bude pomazánka nadýchanější. Na závěr přidejte nakrájenou šunku, osolte, opepřete a posypte pažitkou nebo jarní cibulkou