Tvarohová pomazánka
Klasická tvarohová pomazánka
Tvarohovou pomazánku dělám často a ráda pro její snadnost a hlavně výživovou hodnotu! Je rychlá, chutná, sytá a plná bílkovin – co víc si přát!
Ingredience jsou na Vás – základem je samozřejmě vždycky tvaroh, ale potom – na co máte chuť!
Nejlépe se dělá z tvarohu ve vaničce, neboť je krémovější, mazlavější. Ikdyž uznávám, poctivý domácí nebo choceňský či tučný jaroměřický – na ten žádná vanička nemá! Pokud máte doma pouze tyto – přidejte k němu vždycky trochu mléka.
Takže budete potřebovat:
- 250g tvarohu
- 50ml mléka (dle konzistence tvarohu. Vaničkový jej potřebuje pouze 20ml)
- Sůl, pepř
Potom už dle libosti:
Mletá paprika (nejlépe uzená) nebo pažitka nebo vejce a hořčice, kapary nebo tuňák, sardinky nebo sýr, šunka a kukuřice….
Pestrá tvarohová pomazánka
Je to v podstatě mix pomazánky tvarohové a vajíčkové. Jen tam dáte pro pestrost něco navíc!

Ingredience:
- 250g tvarohu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- 1 mrkev nastrouhaná na jemno
- 50g tvrdého sýra na kostičky
- 50g šunky na kostičky
- 1 jarní cibulka
- Sůl, pepř
Tvaroh smícháme s majonézou. V případě tuhé konzistence jej ještě rozředíme mlékem. Přidáme hořčici, mrkev, šunku, sýr a cibulku nakrájenou na kolečka. Vše promícháme a na závěr osolíme a opepříme.
Připíjíme čaj nebo caro s mlékem
Pórková tvarohová pomazánka
Ingredience:
- měkký odtučněný tvaroh 250g
- majonéza light 3 vrchovaté čajové lžičky
- zelená nať pórku (množství podle chuti)
- sůl
Příprava:
Pórek nakrájíme na drobno, smícháme s tvarohem, majonézou a dochutíme solí. Necháme uležet v chladu.
Rady a tipy:
- Někomu nedělá dobře syrová cibulová zelenina, proto je lepší ji před zamícháním do pomazánky spařit, zbavíte ji tak dráždivých silic. Nakrájený pórek zalijete horkou vodou a necháte tři minut stát. Poté slijete a propláchnete studenou vodou, dokud nezchladne.
- Místo pórku můžete použít také cibulové natě, pažitku, česnek, papriku, nebo salátovou okurku.
- Pokud vás večer trápí chutě, nakrájejte si z čerstvé syrové mrkve, papriky, nebo okurky tyčinky a namáčejte si je do tvarohové pomazánky, kterou si ochutíte podle vlastní fantazie.
- Na chléb potřený pomazánkou dejte plátky rajčat.
- Salátovou okurku, papriku, nebo rajče používejte ideálně v letních měsících, kdy jsou tyto druhy chutnou a hlavně sezónní zeleninou
Tuňákovo-tvarohová pomazánka
Pravdou je, že recepty na slané snídaně zde dávám docela zřídka. Ono to totiž ani jinak nejde, když se na mém stole příliš neobjevují. Mám zato, že snídaně mi má dodat pořádnou dávku energie do celého dne a ta je schovaná právě v něčem sladkém! Ale někdy nemusíme hned po ránu překypovat energií a můžeme ten čas trávit v klidu a v pohodě doma (na koberci obklopeni hračkami a dětskou radostí). A tak přijde na řadu snídaně, která vás zasytí (abyste nemuseli co hodinku odskakovat od té neodkladné činnosti na koberci :)), a která bude tak i tak Zdravá! Jinak to totiž vlastně ani neumím:)!
Nebudu tvrdit, že jsem ráno lítala kolem plotny - tato pomazánka byla vytvořena primárně jako večeřové jídlo, ale ráno se taky hodila!
Spojení ryby a tvarohu je naprosto dokonalé! Tvaroh obsahuje velké množství bílkovin, které zajistí dlouhodobý pocit sytosti a má velmi nízký obsah tuků, které v mnohým případech doplňovat příliš nemusíme. Ryby zase ony tuky obsahují, ale v té nejzdravější možné podobě a to v omega 3 mastných kyselinách. Ty napomáhají správnému fungování mozkových buněk, cevního systému a jinak než skrze jídlo je do našeho těla dostat nemůžeme. Respektive ono samo si je neumí jinak vytvořit.
Tato pomazánka vyniká v tom, že je zčásti připravovaná za tepla, což nebývá běžné, a o to víc se to pozná na výsledné chuti. Je skvělá!!!
Takže vzhůru do toho!
Budete potřebovat:
- 250g tvarohu
- 1 konzervu tuňáka v oleji (ale zcezenou)
- 1/2 cibule nebo pórku
- 1 mrkev
- 1 lžíci oleje (řepkový, sezamový)
- sůl, pepř, uzenou papriku nebo chilli
Cibuli nebo pórek si nakrájíme na drobno. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Na oleji si osmahneme cibulku nebo pórek, přidáme nastrouhanou mrkev a chvíli promícháme. Poté osolíme, opepříme a přidáme zcezeného tuňáka. Promícháme a necháme na sporáku cca 5 minut. Poté sporák vypneme a vmícháme tvaroh. Z pánve vše přendáme do mísy, ještě jednou promícháme a poté pomocí ručního mixéru rozmixujeme v krém. Tento tuňákový krém mažeme na (ideálně žitný) chléb a posypeme buď na drobno nasekaným pórkem nebo mletou paprikou.
Hodí se k tomu přikusovat ještě kyselou okurku ;)!
Přeji dobré chutnání!