Sýrové muffiny/bábovky

Tyto muffinovské bábovky jsem vytvořila ku Silvestrovské příležitosti. Jinak totiž (jak jste si asi všimli) na slané snídaně příliš nejsem....

Jejich hlavní výhodou je to, že si díky nim krásně vyčistíte ledničku (střeva snad ne :)). Můžete tam totiž přidat veškeré zbytky sýrů, šunky, salámů, kapie, kapar, oliv....cokoliv vám přijde pod ruku.

 

Nyní zcela originálně přidám pár informací o tom, proč je důležité, aby nám jídlo chutnalo?!

Na obrázku je tip na Zdravý talíř podle Mgr. Margit Slimákové, Ph.D.

  • Strava, která nám chutná je už v ústech rozpouštěna slinami a živiny z ní jsou postupně rozdistribuovány do celého těla. 
  • Proces trávení je tak důkladnější, naše tělo z ní má větší užitek, více energie a žaludek a střeva méně práce. 
  • Předejdeme tak bolestem břicha, žaludku, zácpě, průjmu, a následně závažnějším onemocněním, ve kterých bohužel docela vedeme
  • Díky důkladnějšímu trávení nebudeme mít brzy hlad
  • Zkvalitní se nám pleť, kůže, vlasy, nehty 
  • Zkvalitní se nám spánek
  • Budeme se cítit veselejší, energičtější
  • Zkvalitní se nám sexuální život

 

To vše však platí za předpokladu, že:

  • je jídlo je připraveno z kvalitních surovin
  • při jeho konzumaci neděláme nic jiného, než to, že jíme
  • při jeho konzumaci sedíme
 
 
Na přípravu 12ks slaných muffinů budete potřebovat:
 
  • 150g celozrnné mouky
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička oregana
  • 150ml mléka
  • 1 vejce
  • 200g nastrouhaného sýra
  • 200g nakrájené uzeniny
  • 100g rajčatového pyré nebo 50g kečupu
  • špetka chilli
 
Troubu si předehřejte na 180st. Připravte si muffinkovskou formu nebo formičky. V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, solí, oregánem. Poté přidejte mléko, vejce, sýr a nakrájenou uzeninu. Na závěr přimíchejte rajčatové pyré nebo kečup a špetku chilli. Pomocí lžíce vyplňte připravené formičky na muffiny - nebo bábovky (plňte tak do 2/3). Dejte péct na 30min. Poté vyndejte a nechte zchladnout.
 

Doplnit je poté můžete nějakým výrazným dipem - rajčatovým, sýrovým, tvarohovým nebo jogurtovým a o pohoštění na dlouhý večer máte vystaráno.

A o to jde v mých receptech především: o rychlost, chuť, pestrost a zdravé, kvalitní suroviny! Nechť Vás tedy tyto řádky doprovázejí i v příštím roce a zpříjemňují Vám Vaše každodenní ranní snídání!

Mějte se rádi!

Míša

 

Tipy na dipy:

Avokádový

Rajčatový

Klasická tvarohová pomazánka