Sladký chléb z brambor

Recept na tento chlebík mám z knihy Kuchařka pro těhotné. Je moc zdravý, vláčný a moc dobrý. Já si k němu dala lžíci poctivého choceňského jogurtu,ale je dobrý i jako samotný. Hodí se také jako odpolední svačinka, neboť má nízký glykemický index.
 
Na 1 chlebík (do formy na biskupský chlebíček) budete potřebovat:
 
  • 400g brambor uvařených ve slupce (originální recept doporučuje použít sladké brambory - batáty, já použila obyčejné rané a bylo to taky moc dobré)
  • 100g tvarohu
  • 150g hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 85g hrubé mouky
  • 175g špaldové mouky (nebo celozrnné nebo 100g špaldové a 75g pohankové)
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50-85g nasekaných ořechů nebo směsi sušeného ovoce s ořechy
 
Troubu předehřejeme na 180st. Pekáček vymažte olejem a vyložte pečícím papírem (bude tam tak papír lépe držet). Ve velké míse smíchejte rozmačkané brambory, tvaroh, cukr, med, řepkový olej, vanilkový extrakt a vejce. V jiné misce smíchejte mouky s jedlou sodou, kypřícím práškem a skořicí. Přidejte tuto směs k bramborovému těstu a rozmíchejte tak, aby se všechny přísady dobře spojily. Nakonec vmíchejte i ořechy nebo studentskou směs.
Těsto vlijte do pekáčku a dejte do trouby. Pečte 45-60minut (mě stačilo těch 45min.). Zda je chléb hotový zjistíte píchnutím špejle do středu bochníku. Když ji vytáhnete čistou, chléb je propečený. Před krájením nechte bochník vychladnout (nejlépe na mřížce).