Domácí bageta

Už dlouho jsem měla chuť na nějaký poctivý domácí chleba nebo rohlík, či rovnou bagetu!! Ale nějak se mi tato díla nikdy moc nepovedla. Těsto bylo příliš hutné nebo moc nevykynulo. Ale teď!! Sama jsem se divila a sledovala onu vzrůstající hromádku. Konečně! Takže pro Vás, kteří se stále obáváte nezdaru při pečení svého chleba, vězte, že s tímto receptem se Vám to zaručeně podaří!!!! A jak už to u mých receptů bývá - je to rychlovka ;)!

 

Na domácí bagetu budete potřebovat:

  • 2 lžičky (třtinového) cukru
  • 1 balení instantního droždí (7g)
  • 125ml vlažné vody
Tuto směs spolu smíchejte a nechejte 10-15min. odstát.
  • 60ml olivového oleje
  • 165ml vlažné vody
  • 300g hladké prosáté mouky (těsto je pak nadýchanější, když mouku prosejete)
  • 150g celozrnné - třebas špaldové- prosáté mouky
  • ořechy nebo semínka - hodí se vlašské ořechy, slunečnicová nebo dýňová semínka množství je na vás, klidně 2 velké hrsti 
  • sůl
  • 20g rozpuštěného másla na potření
K drožďové směsi přidejte postupně výše uvedené ingredience, tak jak jsou vypsány a pořádně promíchejte. Potom na pomoučené ploše ještě 5minut hnětejte, abyste "zapracovali bubliny". Těsto by mělo být hladké a elastické. Přendejte jej do mísy, zakryjte potravonovou folií a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Poté si zapněte troubu na 200st. a z těsta vypracujte 2 velké bagety (nebo malé bochánky, či rohlíky - je to na Vás), nařežte na povrchu, pomažte máslem a posypejte zbylými semínky. Pečte cca 40min.

 

 
 
A k této výtečné bagetě si můžete dát i rychlou švestkovou chia marmeládu!