Obědy z dýně

Podzim už je tady a o dýni zakopnete snad na každém rohu. V tuto dobu naše tělo nejvíce využije živiny z této tykvicovité plodiny. Navíc je teď opravdu levná, takže v kuchyni (alespoň u nás) bude mít obsazené první místo. Dýně je skvělá v tom, že se s ní dá dělat téměř cokoliv!

Nejčastěji se u nás vyskytuje dýně Hokkaido. Ta je skvělá i v tom, že se nemusí loupat. Takže ji pouze omyjte, očistěte kartáčkem na zeleninu, rozpulte, vydlabejte semínka – např. naběračkou na zmrzlinu (semínka si můžete schovat a usušit na příští rok, kdy je můžete zasadit do hlíny a sklidit tak vlastní plody) a pak už jen nakrájejte – na kostičky, na měsíce, na plátky…jak je libo!

Pokud dýni celou nespotřebujete, uchovejte ji v ledničce – vydrží déle když z ní odstraníte semena. Semena z vyzrálých dýní buď vyhoďte, nebo očistěte od vláken a usušte.

Dýni lze dusit s cibulí, smažit v těstíčku, zapékat či do měkka uvařenou mixovat do sladkých pohárů. Dýni vždy solte jen malinko, což zdůrazní její sladkou chuť.

Pro skvělou chuť je důležité, aby byla po uvaření úplně měkká. Někdy to trvá i 30 – 40min.

 

Hodí se k ní:

  • Tymián, rozmarýn, šalvěj, chilli, med, zázvor, česnek, citron, ocet
  • Výrazné sýry (kozí, ovčí, niva, hermelín….), zakysaná smetana, jogurt
  • Brambory, kroupy, kuskus, jáhly
  • Ořechy (vlašské!!!, ale i kešu a semínka)

 

V kuchyni ji pak můžete zužitkovat takto:

Jen tak opéct v troubě na pečícím papíru - 20 minut, osolit, opepřit, posypat tymiánem

Nakrájet na kostičky a v hrnci 20min., podusit (s malým množstvím vody) a pak :

  • Přidat 1,5l zeleninového nebo kuřecího vývaru a smetanu, rozmixovat = vznikne polévka
  • Přidat 1 lžíci sojové omáčky, pár kapek citronové šťávy (nebo umeocta), 4 lžíce smetany, popř i sýr  = vznikne omáčka na těstoviny
  • Přidat uvařené oloupané brambory, česnek, máslo, sůl, pepř = vznikne bramborová kaše
  • Přidat tvaroh, rozinky, skořici a sirup = vznikne dýňový dezert

Uvařená dýně jídla dokonale zahustí (např. s brambory vytvoříte krásnou oranžovou kaši) a dá jim krémovější nasládlou chuť.

Variací je spousta a já je budu za Vás ráda zkoušet!

 

Dýňová omáčka

 

Pro 2-4 osoby

(Můj favorit mezi dýňovými jídly)

 

Budete potřebovat:

Prkénko, velký nůž, misku na odpad, hrnec s trochou vody, ponorný mixér, talíř, ubrousek, příbor

 

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  •  ½ kelímku smetany na vaření
  • 2 lžíce sojové omáčky (shoyu nebo tamari)
  • 1 lžička citronové šťávy nebo umeocta
  • Sůl, pepř
  • Niva (nebo jiný sýr) na posypání
  • Vlašské ořechy nebo dýňová semínka na posypání

Dýni jsem umyla, očistila, rozpůlila, vydlabala semínka a nakrájela jsem ji na kostičky. Do hrnce jsem nalila 2-4 cm vody, pořádně jsem ji osolila a vsypala jsem do ní pokrájenou dýni. Vařila jsem 20min. Poté jsem přidala smetanu, sojovou omáčku a zakápla pár kapkama citronu. Pořádně jsem vše opepřila a následně rozmixovala mixérem. Nechala jsem ještě pár minout pod pokličkou stát a pak jsem ještě přidala parmazán. Můžete omáčku doplnit ještě o bylinky jako je tymián, chilli nebo zázvor – dostane potom jiný šmrnc.

 

Zapečená dýně s těstovinami

 

Pro 2-4 osoby

 

Budete potřebovat

Hlubší pekáč, pečící papír, nůž, prkénko, hrnec s vodou, talíř, příbor, ubrousek

Ingredience

  • 250g těstovin
  • ½ dýně Hokkaido
  • 200g strouhaného sýra (niva, hermelín, ementál, gouda, bryndza…..)
  • Olivový olej, sůl, pepř, tymián
  • Ořechy nebo semínka na posypání
  • Čalamáda, kyselé okurky nebo pokles jako příloha

 

Toto jídlo nejideálnější vymetač zbytků!!! Zbyly vám místo těstoviny brambory nebo kuskus? Nahraďte jimi těstoviny! Zbyla vám i jiná zelenina (cibule, česnek, papriky, rajčata…)? Přidejte ji taky! Zkrátka a dobře k dýni se hodí snad vše! Takže tento recept pojměte jako základ, ze kterého budete vycházet.

Dýni si omyjte, očistěte kartáčkem, rozpůlte, vydlabejte dužinu a nakrájejte na kostičky. Pekáč si vystelte pečícím papírem a všechnu dýni do něj nasypte. Řádne osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.  Pečte při 200st. asi 20min. Mezitím si dejte vařit těstoviny do osolené vody. Po 20minutách vyndejte pekáček z trouby a upečenou dýni smíchejte s těstovinami (můžete ji i trochu rozdrtit šťouchadlem na brambory). Vše zasypte nastrouhaným sýrem. (V této fázi můžete ještě svůj pokrm vylepšit tím, že si v hrnku smícháte 2dcl mléka s 2 vejci a vše tím ještě zalijete).

Na závěr posypte ořechy nebo semínky a pečte cca 15-20min., až bude sýr nazlátlý.

K tomuto jídlu se skvěle hodí jakákoliv kyselá nebo kvašená zelenina.

 

Pečená dýně

 

Pro 2-4 osoby

 

Budete potřebovat:

Prkénko, velký nůž, pečící papír, plech

Ingredience:

  • ¼ - ½ dýně (vydlabaná a nakrájená na půlměsíce)
  • Olivový olej
  • 1 palice česneku
  • Pepř sůl, tymián
  • Výrazný sýr (brynza, niva...)

 

Troubu rozehřejte na 200st. Plech si vystelte pečícím papírem. Nakrájenou dýni si rozprostřete na pečící papír. Pořádně ji osolte, opepřete, zasypte tymiánem, zalijte olivovým oleje a vše promíchejte, aby se každý kousek dýně v olejové směsi obalil. Česnek rozdělte na stroužky, nemusíte loupat – jen je rozhoďte mezi dýni. Vložte do trouby a pečte 15-20minut. Posypte sýrem a dejte ještě na 10minut zapéct. Podávejte s pečivem (a vínem :))

 

Dýňová polévka

 

3-4 porce
 

Klasika všech klasik, co se dýně týče. A byl by snad hřích sem nepřidat i tento recept. Způsobů, jak si připravit skvělou dýňovou polévku je spousta. Já vám zde prozradím základní recept a pak nějaké mé vyzkoušené tipy a dál už je jen na vás, jak budete vynalézaví a originální;)!

Budete potřebovat:

Velký nůž, prkénko, hrnec, misku na odpad, talíř, ubrousek, lžičku

 

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • 1l zeleninového vývaru (např. z  BIO kostky)
  • 1 cibule
  • 1 lžička citrónové šťávy nebo umeocta
  • Sůl, pepř

Můžete přidat: chilli, zázvor, kokosové mléko, petrželku, koriandr, brambor, mrkev, zakysanou smetanu, dýňová či slunečnicová semínka, tahini, sójovou omáčku

Dýni důkladně omyjte a očistěte kartáčkem. Rozpulte ji, vydlabejte semena a zbylé kousky nakrájejte na kostičky. Cibuli pokrájejte na drobno.  Do hrnce nalijte olej, přidejte pokrájenou cibulku. Chvíli orestujte. Přidejte nakrájenou dýni a vámi vybrané koření. Zalijte vývarem a vařte cca 20minut do změknutí dýně. Po uvaření polévku dochuťte citrónovou šťávou a důkladně promixujte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky.

 

Zapečená dýně s houbami a polentou

 

3-4 porce
 

Jídlo, které si můžete udělat večer a druhý den (a i klidně ten další den) nebudete muset nic řešit!!!

Budete potřebovat:

Prkénko, nůž, pánev, zapékací formu, pečící papír, misku na odpad, stěrka, šťouchadlo na brambory, hrnec, ubrousek, příbor, talíř

Ingredience:

  • ½ vydlabané dýně
  • 200g sýru niva
  • 200g hub nebo žampiónů
  • 1 cibule
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • Olivový olej, sůl, pepř, petrželka, mletá paprika

 

Troubu si zapneme na 200st. Vydlabanou dýni nakrájíme na kostky. Dno zapékací formy si vysteleme pečícím papírem a dáme do ní pokrájenou dýni. Osolíme, 

opepříme, zakápneme olivovým olejem a vložíme do trouby. Do hrnce nalijeme 1l vody, osolíme a dáme vařit. Poté si nakrájíme cibulku na jemno a houby na plátky. V pánvičce si rozpálíme olej a vložíme do něj cibulku. Chvíli restujeme. Poté přidáme houby. Osolíme, opepříme a necháme na mírném plameni 5minut podusit. Když začne vařit voda v hrnci, tak do ní vsypeme 1 hrnek kukuřičné krupice a cca 5 minut stále mícháme. Až se vypaří přebytečná voda a zbyde nám hustá kukuřičná kaše, tak sporák vypneme. Sýr nivu si nastrouháme nebo nakrájíme na plátky. Až je dýně měkká (trvá to 15-20min.), tak  ji šťouchadlem na brambory trochu pomačkáme, posypeme cibulovo-houbovou směsí, petrželkou, (můžete přidat i vlašské ořechy!) nivou a nakonec pomocí stěrky zakryjeme povrch kukuřičnou kaší. Posypeme mletou paprikou a dáme ještě na 20min. zapéct.

 

 

 

Zapečené těstoviny s dýní a květákem

 

3-4 porce
 

Pokud si dáte ráno na 15 minut povařit nakrájenou dýni a na růžičky obraný květák, tak máte vystaráno s obědy pro celou rodinu minimálně na týden :)! Teda tak je to alespoň v mém případě. Jeden z nich Vám nyní představím. 

 

 

Budete potřebovat:

Prkénko, nůž, misku na odpad, hrnec, pokličku, zapékací formu, struhadlo, půllitrová sklenice, talíř, příbor, ubrousek

Ingredience:

  • ½ květáku
  • ½ dýně
  • 400g těstovin
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 200g sýra (parmazán, eidam, niva, hermelín, gouda…)
  • Sůl, pepř, tymián, olovový olej

 

 

Dýni očistíme, omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Poté ji nakrájíme na kostky. Květák omyjeme a natrháme na růžice. 

Pokud budeme připravovat z těchto dvou surovin více pokrmů, dáme je vařit každé do jiného hrnce naplněným vodou pouze 2cm ode dna (ať se obojí spíše spaří, než vaří). Vaříme cca 15minut. Pokud chceme připravit pouze tento pokrm a (jako vždy) spěcháme, tak je postup následující:

 

Zapneme si troubu na 200st. Zapékací formu si vymažeme olejem nebo máslem. Naplníme si hrnec vodou a důkladně ji osolíme. Vložíme květák a dýni a dáme vařit. Tento čas vyplníme strouháním sýra. Až začne voda vřít, přidáme těstoviny a lžíci olivového oleje. Vaříme 8-10minut. Mezitím si do sklenice rozklepneme vejce, přidáme 200ml mléka a 100g nastrouhaného sýra. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření (tymián, petrželka, fenykl, kmín…). Cibuli si nakrájíme na čtvrtky.  Až budou těstoviny se zeleninou uvařené, tak je slijeme a všechno vsypeme do zapékací mísy. Zalijeme vejci s mlékem a sýrem a vidličkou promícháme. Na závěr přidáme cibuli a posypeme zbylým sýrem. Dáme do trouby na 20-30minut. Podáváme s jogurtovým dipem nebo kopečkem zakysané smetany.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dýňové rizoto

 

4 porce
 
Jak můžete sami vidět, trochu jsem si na této krásné, oranžové, kulaté plodině ujela!! A závěrem bych Vám chtěla představit pochoutku všech dýňových specialit a tím je jednoduché: dýňové rizoto!
 
Budete potřebovat:
Větší hrnec nebo hlubokou pánev, naběračku, vařechu, prkénko, talíř, příbor, ubrousek
 
Ingredience:
  • 1 kg dýně Hokkaido 
  • 30 dkg rýže Arborio (kulatozrnná rýže) 
  • 1, 5 l kuřecího vývaru
  • ¼ l bílého vína
  • 1 cibule
  • 7 dkg másla
  • 10 dkg strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř
  • Polníček nebo rucola

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém másle, přidáme kousky oloupané dýně Hokkaido a opékáme přibližně 10 minut. Přisypeme rýži, vlijeme bílé víno a necháme část vína odpařit. Postupně přiléváme kuřecí vývar (asi na šestkrát) a vaříme 30 minut. Jakmile je rýže uvařená, přidáme parmazán, sůl a pepř podle chuti. Na závěr můžeme ještě ozdobit parmazánem nebo jiným sýrem a z polníčku vytvořit zelené hnízdečko :).