MOJE SUPERPOTRAVINY
Matcha čaj, avokádo, javorový sirup, agávový sirup, mléko, syrovátka, chia semínka, vlašské ořechy....to je jen malá hrstka z rejstříku "mých superpotravin". Všechny mám úplně stejně popsané u navrhovaných snídaní, ale protože opakování je matkou moudrosti, vkládám o nich tyto informace ještě do samostatného článku, ať jsou pěkně všechny pohromadě. Tak čtěte, učte se a následně ochutnávejte - prospějete sobě po těle i po duši...
1. MATCHA ČAJ

- Pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje koncentraci, paměť (díky aminokyselině L-theanine)
- Zlepšuje náladu (díky aminokyselině L-theanine)
- Zpomaluje nárůst tělesné hmotnosti a vstřebávání tuků (díky antioxidantům katechinům, kterých obsahuje až 60%)
- Je vhodný pro diabetiky. Snižuje totiž hladinu glukózy v krvi (opět díky katechinům)
- 1 porce čaje matcha se rovná 10 šálkům běžného sypaného zeleného čaje
- Podporuje schopnost těla spalovat energii až 4x rychleji, než za normálního stavu
- 1 šálek čaje Matcha obsahuje až 3g vlákniny
- Má výrazné detoxikační účinky (právě díky velkému množství chlorofylu, který eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle)
2. AVOKÁDO
Tento plod se řadí mezi ovoce a je to bohatý zdroj vitamínů například A, C, E a také minerálních látek – draslíku, mědi, hořčíku a fosforu. Jeho dužina obsahuje vysoce kvalitní tuky, kyseliny palmitovou, linolovou a olejovou. Avokádo se doporučuje při dietách i přesto, že na jeho 100 gramů připadá až cca 220 kcal. Ideální je proto, že všechny tuky, které jsou v něm obsažené, jsou rostlinného původu. A tyto tuky jsou tělu prospěšné! Tuky obsažené v tmavozeleném ovoci, tedy mononenasycené mastné kyseliny, se neukládají do podkoží a nevytváří nám ony nevzhledné špíčky. Díky tomuto faktu je avokádo jako dietní potravina naprosto vyhovující a doporučuje ho spousta odborníků i dietologů. Vláknina v něm obsažená nám pomáhá, aby se potraviny pomaleji vstřebávaly a tím nedocházelo k ukládání do tuku.
Kromě dalších výhod má avokádo schopnost rychlého nasycení, tudíž pocit hladu přichází daleko později. Také obsahuje látky, které umějí podporovat rychlejší proces spalování tuků. Jak je to možné? Jedna z látek rapidně zvyšuje produkci hormonu ve štítné žláze, čímž stoupá úroveň metabolismu a dochází ke spalování kalorií. Druhá zpomaluje uvolňování inzulínu, tím pádem naše tělo nestíhá ukládat všechny tuky. Konzumace avokáda snižuje hladinu cukru v krvi, což je zvláště v případě hubnutí velmi důležité.
Pokud si avokádo koupíte poprvé, možná budete tápat, jak ho naporcovat. Zralé avokádo lze překrojit napůl (musíte počítat s velkou peckou ve středu ovoce), s další přípravou je to pak už velmi jednoduché. Na přípravu guacamole přepůlené avokádo vydlabejte, rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nakrájenou cibuli, rajče a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Avokádo na vzduchu černá, takže vždy při jeho přípravě používejte limetkovou nebo citrónovou šťávu a zpracujte celé nejlépe ještě v ten den.
3. JAVOROVÝ SIRUP
Javorový sirup je (spolu s medem, melasou) vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitaminy řady B, minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitaminy a aromatické látky.
Hlavním dodavatelem javorového sirupu je Kanada. Přes 80 % světové produkce sirupu pochází z kanadské provincie Quebec. Javorový sirup se získává zahuštěním šťávy, vytékající na jaře při poranění kmene javorového stromu. Cukr ve stromech vzniká působením enzymů ze škrobu, který se nahromadil během vegetačního období. Tento cukr je rozpuštěn ve vodě, kterou strom nasává kořeny.
Na počátku jara vyhloubí sběrači do každého stromu až tři otvory, široké jeden centimetr a několik centimetrů hluboké, kterými vytéká šťáva do sběrných nádob. Odpařování javorové šťávy je velmi důležitým krokem, neboť právě zde vzniká charakteristická javorová vůně a chuť. Při zahušťování musí být odpařeno téměř 40 litrů vody k získání 1 litru sirupu. I z tohoto důvodu je javorový sirup tak drahý.
Javorový sirup se známkuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup. Grade A je velmi světlý jemný a luxusní sirup. Grade B je světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti. V Evropě se prakticky neprodává. Grade C má příjemnou javorovou chuť a vůni. Grade D je tmavý sirup vhodný pro výrobu. Považuje se za podřadný sirup nevhodný pro přímou konzumaci.
Javorovým sirupem můžete při vaření a pečení nahradit bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru.
Dávejte si však pozor na šizené javorové sirupy. Tyto výrobky místo 100%-ní zahuštěné javorové šťávy obsahují cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata, barviva atd. Tyto náhražky by neměly být nazývány javorovým sirupem a měly by být (ale nejsou) daleko lacinější než pravý. Cena sirupu se pohybuje kolem 170,-. Takže kupujte nejlépe BIO kvalitu a poctivě čtěte obaly
4. AGÁVOVÝ SIRUP
Jde o sirup z dřeně agáve, tedy sladkou šťávu z tohoto kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Obsahuje velké množství fruktózy (ovocný cukr), menší množství glukózy a sacharózy. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Agávový sirup má nízký glykemický index (glykemický index = 30) a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med, javorový sirup či bílý cukr.
Přestože glykemický index 30 je velmi nízký, není agave zcela prostá cukru. Proto je i u tohoto sladila potřeba individuálně zvážit, jaké množství používat.
Je důležité poznamenat, že agávový sirup se používá v polovičním množství než med (je totiž dvojnásobně sladší). Navíc obsahuje zbytkové množství inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev. Sladicí složka inulin (složená z fruktózy) je probiotikum (podporuje zdravou střevní mikroflóru), ale nestimuluje slinivku k produkci inzulinu.
Agávový sirup obecně rovněž podporuje činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách. Velmi dobře se tráví a podporuje metabolické funkce. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s polovinou kalorií.
5. MLÉKO
O mléku se vedou nesčetné debaty jestli je či není zdravé...Čínská medicína jej zatracuje úplně a lékaři zabývající se tímto odvětvím tvrdí, že tato bílá tekutina je určena pouze telatů. A jsme-li telata, tak máme pít mléko....Ovšem už nikdo nezmíní jeden důležitý fakt a to ten, že čínské populaci chybí důležitý enzym potřebný ke štěpení mléčné bílkoviny. Proto asiatům způsobuje požití mléka opravdu problémy. My ale tento enzym máme, takže se problémů bát nemusíme. Ano, i u nás se najdou výjimky, kterým chybí tento enzym nebo mají alergii na laktózu, ale takových lidí není tolik, jak se o tom mluví.
Odpůrci mléka vedou rozsáhlé diskuze o tom proč člověk pije mléko celoživotně, ale ostatní savci ne...Těžko hledat odpověď, ale stejně bychom se mohli ptát, proč člověk umí sestavit letadlo, ale ostatní savci, potažmo živočichové, ne?!
Pro nás je důležité, že mléko skutečně obsahuje určité živiny, které jsou ideální pro telata (kůzlata, jehňata...) avšak to neznamená, že by tyto živiny nemohl přijímat jiný organismus. Mléko obecně je významným zdrojem vápníku. Například kozí mléko je ideálním zdrojem železa a vynikajícím prostředkem pro boj s chudokrevností. Ostatně kozí mléko je celkově zdravější než kravské, ale v našich jídelníčcích se objevuje bohužel jen sporadicky.
Pokud někdo mléko nemůže, nechutná mu nebo jej z nějakých důvodů odmítá a přeci jen by chtěl do jídelníčku zařadit nějakou alternativu. Tak je tu řešení v podobě sojového mléka. Je to nápoj vyráběný ze sojových bobů, který má vysokou nutriční hodnotu. Tento nápoj je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů. Je vhodnou alternativou pro alergiky, ale i osoby odmítající konzumaci mléka kvůli osobnímu přesvědčení. Nejedná se tedy o mléko jako takové, ale jeho užití v kuchyni může být velmi podobné.

Amálka syrovátkové nápoje jsou lahodně sladké chuti, i když do nich není přidán cukr a ani umělého sladidlo. Díky tomuto se řadí mezi nízkoenergetické nápoje, které mají mimo jiné skvělý sytící účinek.
Sladká chuť je dosahována demineralizací výchozí syrovátkové suroviny. Proces demineralizace původní surovinu zbaví jejích hořkých solí, které stojí za lehce slanou a nahořklou chutí syrovátky v jejím přírodním stavu.
Syrovátkový nápoj je bohatým zdrojem na:
- minerální látky jako jsou hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin
- kyselinu listovou (obnovuje růst buněk, je důležitá zejména pro budoucí maminky, kdy jejím podáváním lze předcházet některým vrozeným defektům a napomoci zdravému vývoji plodu. Kyselina listová je také významným prvkem při prevenci rakoviny)
- lecitin (redukuje tuk, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje činnost srdce, chrání a regeneruje játra, má antioxidační účinek)
- omega 3 mastné nenasycené kyseliny (mimo jiné důležité pro mozkovou funkci, ovlivňují paměť, koncentraci a schopnost učení, hrají pozitivní úlohu v v prevenci Alzheimerovy choroby)
Syrovátkové nápoje jsou bohaté na vitamíny B1, B2, B5 (kyselina pantotenová) B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E.
V mnohých případech může být syrovátka prostředkem k léčbě nebo alespoň součástí a pomocníkem při řešení mnoha neduhů a prevencí mnoha chorob jako jsou:
- redukce váhy, neboť napomáhá spalování tuků
- efektivně působí v boji proti celulitidě
- přirozeně upravuje metabolismus organismu, napomáhá k jejímu pročištění a detoxikaci organismu
- pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
- nezanedbatelně ovlivňuje střevní mikroflóru a tím přispívá ke zvýšení imunity organismu
- díky vysokému podílu vitamínu D a vápníku má syrovátka pozitivní vliv na stavbu kostí a zubů
- je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě ekzémů a lupénky
- podporuje funkci ledvin a s tím se pojí čistý a přirozeně zdravý vzhled kůže
- přirozeně napomáhá peristaltice střev a tím může účinně řešit potíže se zácpou
- preventivně působí proti rakovině, stresu a zánětům žaludku a střev
Způsob použití:
• JAKO NÁPOJ: Odeberte 3-4 polévkové lžíce a rozpusťte je ve 250 ml studené nebo vlažné vody. Nejlépe za použití ručního mixeru, syrovátku v tekutině rozmíchejte. Pokud zrovna nedbáme na linii, můžeme pro plnější a hutnější chuť syrovátku rozmíchat i v mléce. Pokud si syrovátky chcete opravdu užít, pak neváhejte použít některý z našich receptů
• přírodní syrovátku je však možno také použít i KE KOUPELÍM nebo jako přirozené tonikum či PLEŤOVOU MASKU
V případě, že se syrovátkou začínáte poprvé nebo ji do jídelníčku zavádíte po delší době, doporučujeme začínat v prvním týdnu s polovičními dávkami. Pokud máte v nepořádku střeva mohou se v prvních dvou dnech objevit lehké průjmy nebo nadýmání, které se velmi rychle upraví. Nedostaví-li se tyto průvodní jevy, pak stav vašich střev je zcela v pořádku.
Vyzkoušejte také i další přírodní Amálku nebo další příchutě jako je vanilková nebo banánová. Chcete-li urychlit redukci váhy pak je PRO VÁS VHODNÝ nápoj Linea vanilkový nebo čokoládový.
V dietních režimech jistě také oceníte trubičky Amálka, které jsou lahodně sladké, avšak bez přídavku cukru nebo sladidel.
Syrovátka Amálka je k dostání: v eshopu, ve vybraných řetězcích, v některých prodejnách zdravé výživy
7. CHIA SEMÍNKA
Semínka čia, neboli také semínka běžců, jsou velmi oblíbená pro svou výživnou hodnotu. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, která rostou více než 4000 let v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky. Šalvěj hispánská je náročná na podmínky a proto ji nelze pěstovat všude. Právě proto jsou semínka čia vysoce ceněná. Semínka jsou vysoce hydrofilní - dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.
U hydrofilních vlastností však pozitiva čia semínek nekončí. Obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Chia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Pokud hledáte přirozený zdroj železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin, jsou pro Vás čia semínka jako dělaná.
Hydrofilní vlastnosti čia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě jsou vhodná hlavně pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a samozřejmě také náhlému snížení krevního cukru. Snížení má za následek vyvolání pocitu hladu. Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. Stačí 2-3 lžíce semínek čia denně a dodržovat zásady racionální stravy.
Doporučená konzumace je tedy s nějakou tekutinou nebo na noc namočené s vločkami - např. v tomto receptu: Předem připravená žitná kaše s CHIA semínky
8. VLAŠSKÉ OŘECHY
Vlašské ořechy jsou naše nejznámější a nejoblíbenější oříšky. Připomínají svým tvarem lidský mozek a nejen proto podporují dle některých studií jeho činnost. Vlašský ořech je velmi výživný. Výživná hodnota tohoto ořechu přesahuje výživnou hodnotu hovězího masa. Je nedílnou a velmi oblíbenou součástí středomořské kuchyně. Vlašský ořech je vhodným doplňkem ke stravě studujících a duševně pracujících, těžce fyzicky pracujících i malých dětí.
Díky svému složení se zařazují mezi nejhodnotnější potraviny.
Tuky obsažené ve vlašském ořechu tvoří až 62% jeho hmotnosti. Tyto tuky jsou kvalitní (nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a lecitin) a člověku velmi prospěšné:
- Kyselina linolová, která pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podílí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek.
- Kyselina linoleová, která se nalézá i v rybách, snižuje hladinu cholesterolu a trigliceridů v krvi, zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy.
Sacharidů obsahují pouze 13,5 % a to zejména složené sacharidy a jen malé množství sacharózy, takže jsou vhodné i pro diabetiky
Dále pak obsahují vysoce kvalitní proteiny.
Obsahují mino jiné kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, dále pak hojně vitaminu E a B1, B2, B3 a B6.
Vlašské ořechy obsahují také měď a díky ní dochází k lepšímu vstřebávání železa ve střevech a pomáhá tak při prevenci chudokrevnosti.
Jsou dobrým zdrojem zinku, jež je důležitý pro enzymatické reakce, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, prostatu a mnohé další biochemické pochody.
Mangan obsažený ve vlašských oříšcích může pomoci neplodným párům, neboť nedostatek tohoto prvku se může podílet na neplodnosti mužů i žen. (více jej obsahují jen lískové oříšky, sója, fazole a obilí)
Pro nízký obsah sodíku jsou vlašské ořechy vhodné pro nemocné s ledvinovými chorobami a dnou.
Obsahují také přírodní fytoestrogeny, což ocení hlavně ženy v klimakteriu.
Mnozí badatelé zdůrazňují zejména jejich přínos pro nervovou soustavu.
Pravidelná konzumace vlašských oříšků se doporučuje zejména při těchto problémech:
- při poruchách nervové soustavy
- při angině pektoris
- snižují riziko infarktu myokardu
- snižují srážlivost krve a její hustotu
- snižují krevní tlak
- brání ateroskleróze a pomáhají udržovat pružnost cév
- snižují riziko mozkové mrtvice a podporují činnost mozku
- při podváze
- pomáhají snižovat vysoký ldl cholesterol (denně jíst 80g ořechů po dobu 2 měsíců)
- diabetes
- sexuální problémy a neplodnost
V jaké formě je nejvhodnější je nakupovat a skladovat:
Při nákupu těchto ořechů bychom měli dávat velký pozor, aby na nich nebyla plíseň a tečky, které upozorňují na přítomnost toxinů. Nelepší je nakupovat ořechy ve skořápce a těsně před konzumací je vyloupat a rovnou vyřadit ty poškozené. Získáme tak jistotu, že ořechy nebudeme konzumovat žluklé a plesnivé. Zabere to sice více času, ale pokud chceme vlašské ořechy používat jako lék, tak se určitě vyplatí čas investovat.
Vyloupané ořechy skladujte v chladu, nejlépe v lednici nejdéle 3 měsíce.
(poté se snižuje obsah vit E až o 30 %) Někdo je vyloupané skladu je v mrazáku.
Celé ořechy nežluknou. Do dvou let od sklizně bychom je měli spotřebovat.
Jak vlašské oříšky upravovat v kuchyni:
Vlašské ořechy se používají při pečení nákypů a koláčů na vysypání formy, do koláčů jako náplň nebo součást těsta. Chuťově výborně doplňují slané pomazánky.
Ořechy bychom měli konzumovat pravidelně a v menším množství a dobře je rozkousat.
Rozemleté vlašské ořechy smíchané s medem (1:1)
Tato kombinace jé účinným "lékem" pro psychickou krizi!
Likér z vlašských ořechů
Zelené nezralé ořechy jsou bohaté na vitamín C a obvykle se nekrájené na kousky (1/2 kg na 1 litr) nakládají na tři týdny do kvalitního destilátu. Po scezení se macerát osladí medem a užívá se malá sklenka před jídlem. Tento likér povzbuzuje trávení zejména u starších lidí.
Ořechové máslo
Kvalitní máslo – nejlépe Jihočeské necháme chvíli povolit v pokojové teplotě, přidáme med, namleté či nasekané kousky ořechů a důkladně promícháme. Používáme jako chutnou pomazánku na pečivo.
Tinktura z pupenů ořešáku
Z pupenů ořechů se dá koupit také tinktura, která je vhodná jako prostředek pro zvýšení imunity, na revmatické potíže a žilní záněty, zlepšuje činnost slinivky, je vhodná při nejrůznějších kožních problémech.