Jarní fotodeníček 3.

Ranní kaše na 100 způsobů!

(a pak nějaká ta sportovní aktivita - běh...)
 
Přes noc odleželá a ráno dozdobená čímkoliv:
  • nastrouhaným jablkem, slunečnicovými semínky a skořicí
  • s kiwi, lískovými ořechy a brusinkami
  • s kiwi, banánem, ořechy a kustovnicí
  • s kiwi a domácí nutelou
 
 
+ voda a obří hrnek zeleného čaje s citronem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dopolední energetická svačinka

 
  • pomeranč
  • jablko
  • 2-3 kostky hořké čokolády
 
 
 
+ caro s mlékem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zeleninová polévka

 
  • 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 cibule, 1 česnek, 1 petržel...jakákoliv sezónní zelenina
  • 1 lžíce Solčanky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1l vody
 
Zeleninu jsem si očistila a nastrouhala. Na lžíci oleje jsem ji všechnu orestovala, zasypala Solčankou a zalila vodou. Povařila jsem ji asi 15minut. Můžete do ní vsypat ještě ovesné vločky, smetanu nebo rozkvedlané vajíčko.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Telecí ragů s bramborovo-celerovou kaší

2- 3 porce
 
  • 250g telecího předního
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce ghí nebo řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
 
Kaše:
  • 500g brambor
  • 250g celeru
  • 50g másla
  • 100ml mléka
  • sůl, pepř
 
Maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na nudličky, mrkev si očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli s česnekem, přidáme mrkev a chvíli mícháme - do zezlátnutí. Poté přidáme maso a 10 minut opékáme. Osolíme, opepříme a zalijeme 0,5l vody nebo vývaru. Přikryjime a s občasným podléváním dusíme 1 až 1,5hodiny na mírném plameni.
 
Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory do měkka. Celer si očistíme a nastrouháme. Slijeme vodu z brambor, přidáme k nim nastrouhaný brambor a rychle přikryjeme pokličkou. Necháme alespoň půl hodiny stát (celer se tak v páře podusí, aniž bysme jej museli vařit).
 
V rendlíku si rozpustíme máslo s mlékem a před servírováním jej přimícháme k bramborům s celerem. Ponorným mixérem nebo hnětačem vytvoříme z celé směsi kaši.
 
 
 
 

Svačinka

(aneb když není čas - během masírování)
 
  • 2 ks knackenbrotu 
  • 1/2 cizrnové kupované pomazánky
 
+ čaj a voda s citronem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Večeře

(a pohádky, písničky, říkanky...zkrátka radovánky s Eliškou)

 

  • 2ks kváskového chleba s domácí hořčicí (podle tohoto receptu)
  • s polníčkem a farmářským sýrem z Valašské Bystřice (a hrst naklíčených semínek)
 
+ obří hrnek s čajem, medem a zázvorem